Parlamentul a aprobat modificări la capitolele din Codul penal, cu privire la persoanele condamnate definitiv. Ce riscă cei care nu se predau pentru a merge la închisoare
Miercuri, 29 noiembrie, Camera Deputaţilor a adoptat ca for decizional proiectul de lege care vine cu modificări în ceea ce privește persoanele condamnate definitiv.
Pe data de 29 noiembrie 2023, Camera Deputaților a adoptat ca for decizional un proiect de lege care aduce mai multe modificări referitoare la capitolele din Codul Penal, cu privire la persoanele care au primit condamnare definitivă.
Care este obiectul de reglementare a proiectului de lege?
Această inițiativă legislativă a fost adoptată cu 230 de voturi ,,pentru'', trei ,,împotrivă''. De asemenea, un deputat s-a abținut.
Obiectul de reglementare al proiectului de lege este înăsprirea pedepselor pentru sustragerea de la executarea unor pedepse privative de libertate.
În cazul în care o persoană se sustrage de la executarea unei astfel de pedepse, este echivalentă cu o evadare.
Mai mult decât atât, o altă modificare se referă la pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de evadare. Aceasta se va adăuga la pedeapsa rămasă neexecutată de la data evadării.
"Evadarea din starea legală de reţinere sau de deţinere se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Când evadarea este săvârşită prin folosire de violenţe sau arme, pedeapsa este închisoarea de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Se consideră evadare: a) neprezentarea nejustificată a persoanei condamnate la locul de deţinere, la expirarea perioadei în care s-a aflat legal în stare de libertate; b) părăsirea, fără autorizare, de către persoana condamnată, a locului de muncă, aflat în exteriorul locului de deţinere.
c) încălcarea de către persoana aflată în arest la domiciliu a obligaţiei de a nu părăsi imobilul ori nerespectarea de către aceasta a itinerarului sau condiţiilor de deplasare, stabilite potrivit legii", prevede Codul penal în vigoare, la articolul 285.
Un nou alineat introdus prevede ca:
„Se consideră evadare şi fapta persoanei condamnată la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau la pedeapsa închisorii de a nu se prezenta la organul de poliţie în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei în termen de 7 zile de la data la care a rămas definitivă
hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei”.
Ce consecințe au cei care nu se prezintă în șapte zile?
Cei care au fost condamnați definitiv și nu se prezintă în șapte zile, pentru a fi pusă în executare pedeapsa, au pedeapsă suplimentară între 6 luni și 3 ani pentru o infracțiune asimilată celei de evadare.
În cazul prevăzut de alineatul care s-a introdus, „pedeapsa pentru infracţiunea de evadare se aplică o singură dată, indiferent de numărul de zile cu care s-a depăşit termenul de prezentare la organul de poliţie”.
În acest sens, "pedeapsa aplicată pentru infracţiunea de evadare se adaugă la pedeapsa rămasă neexecutată la data evadării".
"Structurile Ministerului Afacerilor Interne care pun în executare ordinul de dare în urmărire potrivit art. 522 alin. (1) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, la expirarea termenelor prevăzute de art .285 alin.(3¹) din Legea nr 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare şi art. II sesizează organele de urmărire penală competente să efectueze urmărirea penală cu privire la infracţiunea prevăzută de art. 285 alin. (3¹) din Legea nr.286/2009, cu modificările şi completările ulterioare", mai arată propunerea legislativă, potrivit Antena3.ro