UPDATE: Palramentul a încuviințat starea de alertă pe teritoriul României, timp de 30 de zile. Din totalul de 465 de deputaţi şi senatori au votat 417, astfel 372 ”pentru”, 37 ”împotrivă”, 6 abţineri, iar doi parlamentari nu au votat. 


UPDATE: Victor Ponta anunţă că Pro România votează împotriva încuviinţării stării de alertă.

”Există şi voturi împotrivă. Alături de colegii de la Pro România votăm împotriva acestei proceduri foarte ciudate. În Parlament, nu votezi hotărâri de Guvern. Vom vota împotrivă pentru că nu faceţi altceva decât să daţi puteri mai mari unui guvern incaabil să îşi apere cetăţenii”, a afirmat, miercuri, Victor Ponta


UPDATE: Cseke Attila: UMDR va vota starea de alertă. 

”UMDR va vota starea de alertă. Am urmărit activitatea Guvernului din perioada pandemiei. Guvernul, premierul şi preşedintele să nu fie supăraţi pe Parlament. Incoerenţa şi bâlbele dintre miniştri s-au ţinut în lanţ şi nu este vina Parlamentului”, a afirmat, miercuri, Cseke Attilla.


UPDATE: Petru Movilă: PMP va vota starea de alertă şi măsurile aplicate pe durata acesteia.

”PMP va vota starea de alertă şi măsurile aplicate pe durata acesteia.

Considerăm că decizia e necesară pentru că încă suntem sub ameninţarea coronavirului, iar relaxarea poate avea efecte negative”, a declarat deputatul Petru Movilă.

Acesta a apreciat că scopul este de a proteja România. 

”Dezbaterile din ultimele zile trebuiau să îmbunăţească mediul sanitar şi economic. Dar nu s-a întâmplat acest lucru. Hotărârea de Guvern reglementează cadrul legal pentru reluarea activităţilor cotidiene. Măsurile luate în starea de alertă nu trebuie să permită riscuri, trebuie protejat sistemul sanitar, dar şi cel economic.

Firmele au nevoie de stabilitate. PMP cere responsabilitate şi solidaritate”, a mai afirmat reprezentantul PMP.


UPDATE: Tăriceanu anunţă că ALDE nu va vota încuviinţarea stării de alertă.

”Am ajuns să discutăm despre o nouă stare excepţională pentru toata ţara, pentru că Guvernul nu face ce face toată lumea să testeze masiv şi să testeze cu cap”, a declarat, miercuri, Călin Popescu Tăriceanu.

Acesta consideră că starea de alertă se putea institui doar local sau regional, acolo unde cifrele impuneau acest lucru.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

”ALDE nu poate accepta ca o ţară să sufere din cauza unor incompetenţi care ne guvernează. Miroase prea tare a stare de urgenţă camuflată”, a afirmat Tăriceanu, precizând că ”sunt multe judeţe unde numărul de bolanvi poate fi numărat pe degetele de la o mână”.

”Insistenţa de a bloca economia miroase a dorinţă de a mai umnple puşculiţele de partid prin achiziţiile dubioase(...) ALDE nu va vota pentru o stare de alertă la nivel naţional, deoarece costurile sunt multe prea mari”, a afirmat liderul ALDE.

Scandal în Parlament pentru starea de alertă. Marcel Ciolacu a vrut să suspende ședința. „Încălcaţi legea”

UPDATE: Senatorul PSD Radu Preda a declarat în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului că este dezamăgit de modul în care s-a făcut trecerea de la starea de urgenţă la cea de alertă şi a făcut referire la cele trei zile care nu au fost acoperite de legislaţie. Senatorul PNL Daniel Fenechiu a vorbit despre faptul că se încalcă legea prin încuviinţarea unei Hotărâri de Guvern în Parlament. Marcel Ciolacu a convocat Comitetul liderilor, vorbind despre suspendarea şedinţei. Şedinţa a continuat, după ce liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a cerut acest lucru, întrucât starea de alertă trebuie să intre oficial în vigoare.

Liderul USR Dan Barna a afirmat că parlamentarii formaţiunii vor vota încuviinţarea stării de alertă, întrucât ”acest Guvern are nevoie de un instrument legal pentru a gestiona situaţia”. ”Constructiv nu înseamnă că închidem ochii”, a afirmat Barna. 

Singurul punct de pe ordinea de zi a şedinţei este "Solicitarea prim-ministrului Guvernului României, domnul Ludovic Orban, adresată Parlamentului, cu privire la încuviinţarea stării de alertă pe teritoriul României, instituite prin Hotărârea Guvernului României nr.394/2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.410/18.05.2020".

Citeste si: Legea privind închisoarea la domiciliu a fost respinsă definitiv de Parlament

Starea de alertă a fost instituită pentru 30 de zile, însă, potrivit legii care a intrat luni în vigoare, dacă aceasta vizează întreg teritoriul ţării este necesară încuviinţarea Parlamentului, în termen de cinci zile.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea 

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Hotărârea de Guvern prin care se instituie starea de alertă, începând cu 18 mai, a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial. Printre măsurile prevăzute sunt obligativitatea purtării măştilor, interdicţia de a circula, în localităţi, în grupuri mai mari de trei persoane care nu sunt din aceeaşi familie, interzicerea mitingurilor şi concertelor, suspendarea zborurilor şi menţinerea mai multor puncte de frontieră închise, dar şi suspendarea cursurilor şcolare.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea 

Citeste si: A fost aprobată obligativitatea purtării măștii pe toată perioada stării de alertă. Reguli și recomandări pentru toți românii

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a anunţat, marţi, că parlamentarii formaţiunii vor vota pentru încuviinţarea stării de alertă, dar că se vor face amendamente, dorindu-se evitarea ”abuzurilor”. ”Unul dintre ele portul măştii”, a afirmat Romaşcanu, făcând referire la faptul că măştile nu au fost obligatorii în starea de urgenţă, dar au devenit obligatorii în starea de alertă.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea 

Citeste si: E oficial! Devine obligatoriu pe toată perioada stării de alertă. Nelu Tătaru a aprobat Ordinul


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si