In articol:
Recomandările finale din Parlamentul European pentru o nouă strategie de combatere a cancerului a fost aprobată. Proiectul a cuprins 652 de voturi pentru, 15 împotriva și 27 de abțineri.
În cadrul acestui raport, europarlamentarii mai cer etichete nutriționale obligatorii și armonizate la nivelul Uniunii pe partea din față a ambalajului produselor alimentare, dar și să se stabilească valori-limită de expunere profesională pentru cel puțin 25 de substanțe suplimentare.
Deputații europeni se mai declară „îngrijorați de faptul că pacienții au în continuare dificultăți să acceseze serviciile de sănătate și să participe la studiile clinice din alte țări ale Uniunii”
Aceștia sunt de părere că ar fitrebuit să existe un set unic de norme de autorizare și rambursare pentru accesul la asistență medicală.
O altă serie de recomandări din raport
Recomandările esențiale din raport mai includ următoarele:
- garantarea „dreptului de a fi uitat” (prin care asiguratorii și băncile nu ar trebui să țină seama de istoricul medical al persoanelor care au fost afectate de cancer) pentru toți pacienții din Uniune după 10 ani de la încheierea tratamentului (și după cel mult cinci ani de la încheierea tratamentului pentru pacienții al căror diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani);
- asigurarea unei transparențe mai mari a sistemului farmaceutic, în special în ceea ce privește componentele de stabilire a prețurilor, criteriile de rambursare și prețurile nete ale medicamentelor în diferite țări ale Uniunii.
Comisia specială a Parlamentului European împotriva luptei cu cancerul a fost creată în iunie 2020.
Citeste si: Doi copii au murit din cauza unei bacterii periculoase, în Buzău. Ce simptome au avut micuții