Parlamentul European motive înființare. Parlamentul este ales prin vot o dată la cinci ani, are 705 deputați membri și deține trei roluri principale: legislativ, supraveghere și bugetar. Acestea se ocupă de legile Uniunii Europene, acordurile internaționale, controlul democratic al intrituțiilor UE, politica monetară, observații electorale, bugetul Uniunii Europene și aprobarea acestuia pe termen lung.

64 de ani de la înființarea Parrlamentului European

Parlamentul European

[Sursa foto: europarl.europa.eu]

Pe 19 martie 1958, la Strasbourg, avea loc prima ședință a Parlamentului European

La originea Parlamentului European stă Adunarea Comună a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO) care a devenit adunarea comună a celor trei comunități europene supranaționale care existau la vremea respectivă.

După înființarea Comunității Economice Europene și a Comunității Europene a Energiei Atomice, Adunarea Comună a CECO a fost extinsă în toate cele trei comunități. La acea vreme, adunarea număra 142 de membri și s-a întâlnit pentru prima dată pe 19 martie 1958, la Strasbourg, ca „Adunarea parlamentară europeană”, pe 30 martie 1962 schimbându-și numele în „Parlamentul European”.

Citeste si: Republica Moldova a primit cel mai mare număr de refugiați raportat la propria populație

Înainte de a fi introduse alegerile directe, deputații din Parlamentul European erau desemnați de către parlamentele naționale ale statelor membre, având astfel un dublu mandat.

parlamentul european

De ce a fost înființat Parlamentul European?

Care a fost motivul pentru care a fost înființat Parlamentul European

Rolul instituțional al Parlamentului European în ceea ce privește procesul de elaborare al politicilor europene reprezintă rezultatul exercitării funcțiilor diferite pe care le are acesta.

Implicarea sa în procesul legislativ, competențele sale bugetare și de control, implicarea în ceea ce privește reviziuirea tratatelor și puterea de a interveni în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene îi oferă șansa de a asigura respectarea principiilor democratice care există la nivel european.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Statele Unite ale Americii trimit de urgență baterii de rachete Patriot în Polonia

Parlamentul reprezintă, prin puterile sale, temelia democratică a Uniunii Europene. Pentru ca în Uniunea Europeană să existe legitimitate democratică deplină, Parlamentul trebuie să fie implicat în totalitate în procesul legiislativ al Uniunii și să exercite, în numele cetățenilor pe care îi reprezintă, control politic față de celelalte instituții ale Uniunii.

Dacă inițial a fost organizat sub forma unui ansamblu deliberativ care avea funcție consultativă, prin intermediul Tratatelor de la Maastricht şi de la Amsterdam, Parlamentul European a devenit un organ cu funcții politice, puteri legislative și bugetare, menit la acea vreme să reprezinte, potrivit Articolului 189, „popoarele statelor reunite în cadrul Uniunii Europene”, fiind vorba despre Ungaria, Polonia, Cehia, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania, Cipru şi Malta. 

Care sunt atribuțiile pe care le are Parlamentul European

În cadrul Uniunii Europene, Parlamentul European are trei roluri principale: legislativ, supraveghere și bugetar.

Rolul legislativ presupune adoptarea legilor UE (alături de Consiliul European, pe baza propunerilor făcute de Comisia Europeană), decizii pentru acorduri internaționale, decizii privind extinderile.

Citeste si: Ursula von der Leyen vine joi în România pentru o întâlnire cu Klaus Iohannis

Rolul de supraveghere: control democratic pentru instituțiile Uniunii Europene, examinarea petițiilor lansate de cetățeni și lansarea anchetelor, discută politica monetară cu Banca Centrală Europeană, Comisia de chestionare și consiliu și observații referitoare la zona electorală.

parlament european

Atribuțiile Parlamentului European

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Rolul bugetar: stabilește, alături de Consiliu, bugetul Uniunii Europene și aprobă bugetul pe termen lung al Uniunii Europene, „Cadrul financiar multianual”.

Parlamentul European este organizat astfel:

  • Președinte
  • Plen
  • Organisme politice
  • Comisii și delegații
  • Grupuri politice
  • Partide și fundații politice europene

Citeste si: Volodimir Zelenski cere UE „să demonstreze că este alături de Ucraina”

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si