Close sidebar
Close sidebar

Parlamentul României dă undă verde pentru aderarea Suediei și Finlandei la NATO

Parlamentul României a dat undă verde pentru aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Protocolul de aderare al celor două țări la NATO trebuie ratificat de toate cele 30 de parlamente aliate, cele mai mari semne de întrebare fiind legate de poziția Turciei cu privire la acest subiect.

Sorin Negru,

Camera Deputaţilor adoptă azi un proiect de lege cu privire la ratificarea Protocoalelor de aderare a Republicii Finlanda şi a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord (NATO).

[Sursa foto: Twitter]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Camera Deputaţilor s-a întrunit miercuri, de la ora 9,30, în sesiune extraordinară pentru adoptarea unui proiect de lege cu privire la ratificarea Protocoalelor de aderare a Republicii Finlanda şi a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord (NATO).

Citeste si: Iohannis a semnat protocolul de aderare la NATO al Suediei și Finlandei

UPDATE 11.30. Vot pentru extinderea NATO.  Camera Deputaţilor a votat cu 227 de voturi ”pentru” şi 3 abţineri, proiectul de lege privind ratificarea Protocoalelor de aderare a Republicii Finlanda şi a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord.

Preşedintele Camerei, Marcel Ciolacu a afirmat că acest vot reprezintă un răspuns ferm pentru Federaţia Rusă, este o dovadă că solidaritatea europeană rămâne una dintre principalele arme cu care putem răspunde acestei agresiuni absurde.

Pe 5 iulie, Suedia și Finlanda au semnat protocolul de aderare la NATO pentru a se alătura oficial alianței. Protocolul de aderare trebuie ratificat de toate cele 30 de parlamente aliate pentru a permite ambelor țări să devină parte a NATO și să beneficieze de clauza de apărare colectivă a alianței. 

Citeste si: Criss, dezvăluiri surprinzătoare despre sentimentele ei față de Antoni: „Aș simți să mă apropii de el din nou”. Cum reacționează Moldo: „Am fost luat de fraier”- kanald.ro

Citeste si: Fiica lui Ioan Crișan, reținută pentru omor calificat! Cât a plătit pentru atentatul cu bombă?!- wowbiz.ro

Citeste si: Un tănăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

Suedia și Finlanda, mai aproape de NATO

Comisiile parlamentare de specialitate vor întocmi marţi raportul asupra proiectului. Şedinţa Camerei Deputaţilor va fi în format hibrid- cu prezenţă fizică şi online.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni, 18 iulie, decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Protocolului, semnat la Bruxelles, privind aderarea Finlandei şi Suediei la NATO. 

Citeste si: Grupul Wagner a început să recruteze deținuți

Într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, se precizează că „preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 18 iulie 2022, decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Republicii Finlanda la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949, şi a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie".

Aderarea Suediei și Finlandei la NATO, un pas istoric după o lungă perioadă de neutralitate

[Sursa foto: Twitter]

Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro

Citeste si: Cine este și cu ce se ocupă Diana, fiica Deliei Budeanu. Detalii neștiute despre primul copil al regretatei crainice TV- radioimpuls.ro

Citeste si: Un tănăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

Guvernul României a adoptat, vineri, un proiect de lege care vizează ratificarea protocolului de aderare la NATO a celor două țări, Finlanda și Suedia.

Turcia, condiție pentru acceptarea extinderii NATO

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat marți că „va îngheţa” aderarea Suediei şi Finlandei la NATO dacă acestea nu respectă condiţiile puse de Turcia, relatează presa internațională.

Citeste si: Ucraina vrea să atace Crimeea: „Suntem gata să-i luăm la ţintă peste tot în Marea Neagră”

„Am adoptat o atitudine extrem de clară în favoarea continuării extinderii NATO(...) Vreau să amintesc încă o dată că vom îngheţa procesul dacă aceste ţări nu iau măsurile necesare pentru a ne îndeplini condiţiile”, a declarat Erdogan la finalul unei reuniuni de guvern, în preziua unui summit tripartit cu omologii săi rus şi iranian de la Teheran.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI