În ultimii ani, la noi în țară s-au făcut foarte multe studii despre bolile parodontale, iar rezultatele au fost îngrijorătoare: românii nu prea știu ce este parodontoza și nici nu știu să identifice semnalele de alarmă timpurii. În plus, din cauza faptului că pe la noi oamenii ajung la stomatolog numai atunci când au o problemă, nicidecum pentru controale de rutină, foarte mulți pacienți descoperă parodontoza în stadii avansate, când încep să le cadă dinții.

Parodontoza – o boală care nu trebuie ignorată

Parodontoza este o afecțiune dată de acumularea bacteriilor patogene, care interesează în principal părțile moi ale cavității bucale (gingiile, ligamentele de susținere ale dinților) și, într-un stadiu mai avansat, oasele maxilare. Această acumulare de bacterii se produce din cauza unei igiene dentare incorect sau incomplet efectuate și a lipsei igienizărilor periodice efectuate de medicul stomatolog, iar  principalele semne care apar în aceste zone, și care ar trebui să vă îngrijoreze și să vă determine să mergeți la dentist, sunt sângerările gingivale, sensibilitatea la periajul dentar și la masticației.

Diagnosticul și tratamentul făcute la timp de #LifeDentiștii noștri vor preveni manifestările bolii parodontale care pot duce, în stadiile avansate, la pierderea dinților prin distrugerea țesutului moale și a osului de susținere. Nu vrem să vă speriem, dar consultațiile din clinica Life Dental Spa confirmă incidența foarte mare a cazurilor de parodontoză, care nu ocolește nici măcar pacienții tineri, cu vârste între 30 și 40 de ani.

Și prea mulți dintre aceștia au ajuns la noi în clinică în stadii avansate de parodontoză, datorită igienei incorecte și a lipsei monitorizării medicale.

BOX 1: Primele semne ale parodontozei care ar trebui să vă îngrijoreze!

sângerările gingivale; 

sensibilitate în timpul masticației și în timpul efectuării periajului dentar;

inflamația gingivală;

durere în timpul mestecării unor alimente de consistență dură, a celor prea fierbinți sau prea calde;

senzație de usturime;

retracție gingivală.

Care sunt cauzele care duc la apariția parodontozei

În cazul în care pacientul nu se spală pe dinți corect și regulat, două minute după fiecare masă, nu folosește ața dentară, apa de gură și dușul bucal, resturile alimentare rămase între dinți și prezența bacteriilor patogene din cavitatea bucală vor duce la formarea și acumularea de tartru dentar (placă dentară). Tartrul, odată format, nu mai poate fi curățat de pe suprafața dentară cu ajutorul periuței, pentru că e aderent, dar poate fi eliminat cu ajutorul unui detartraj cu ultrasunete în cabinetul stomatologic. O cantitate mare de tartru duce la apariția gingivitei: adică la inflamarea gingiei, care-și va schimba culoarea din roz-pal în roșu-violaceu, va deveni dureroasă la atingere și va sângera în timpul periajului. Dacă și în acest stadiu pacientul continuă să ignore simptomele apărute și nu recurge la tratament, inflamația gingiei va duce la retracția acesteia, dinții vor deveni instabili, deci vor căpăta diverse grade de mobilitate, semn că s-a instalat parodontoza.

Desigur, în cadrul dezvoltării bolii parodontale, factorul genetic joacă și el un rol important, însă igiena bucală precară reprezintă punctul de plecare al acestei afecțiuni. În mod normal, parodontoza se transmite ereditar într-o proporție mică, însă medicii Life Dental Spa le recomandă totuși părinților care suferă de parodontoză să-și programeze copilul la specialiștii în parodontologie pentru consultații de rutină, tocmai în scopul prevenirii dezvoltării unei astfel de afecțiuni.

Dar, dacă transmiterea ereditară a acestei boli se face într-o proporție mică, la polul opus se află obiceiurile de viață pe care un pacient le deprinde la el în familie, încă din copilăria mică. Dacă părinții au o igienă precară și nu își educă micuții să se spele corect pe dinți, aceștia din urmă vor adopta același stil incorect al îngrijirii dinților, fiind predispuși la dezvoltarea a numeroase afecțiuni dentare de-a lungul vieții.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Ce făcuse șoferul strivit de tramvai în București chiar înainte de tragicul accident. ANIMAȚIE GRAFICĂ cu momentul impactului- wowbiz.ro

De asemenea, schimbul de germeni este și mai evident intre partenerii de cuplu. Rareori se întâmplă ca un partener să sufere de parodontoză și celălalt să nu aibă absolut niciun semn de inflamație parodontală. De aceea, este indicat ca ambii să beneficieze de consult și, eventual, de tratament. În plus, dacă pe lângă igiena precară, bacteriile mai găsesc și un teren propice dezvoltării lor, pe fondul unui sistem imunitar slăbit, boala parodontală se va putea instala cu mai mare ușurință.

BOX 2: Rețineți principalele cauze ale parodontozei

factorii microbieni;

predispoziția genetică care se combină cu factorii favorizanți: fumatul, igiena dentară defectuoasă, diabetul și neefectuarea unei igienizării profesionale, într-un cabinet stomatologic, cel puțin odată pe an; 

un sistem imunitar slăbit.

BOX 3: Alte cauze care pot duce la apariția bolii parodontale sunt:

carii multiple

lucrări dentare cu o adaptare deficitară față de gingie

ciclul menstrual

sarcina

menopauza

diabetul zaharat

leucemii, anemii

anumite medicamente

Life Dental Spa tratează parodontoza fără durere!

Citeste si: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”- kfetele.ro

Citeste si: Alin Oprea, dezvăluiri incendiare despre viața la Londra a fostei sale soții și a celor doi copii: "Un apartament pentru ei pe credit, dar cu un avans destul de mare, 100 de mii de lire s-au dat atunci"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Clinica Life Dental Spa tratează eficient pacienții care suferă de parodontoză, print-o metodă pe placul acestora – într-o manieră non-invazivă. Soluția pentru afecțiunile țesuturilor moi, recomandată de clinica Life Dental Spa pacienților pentru tratamente eficiente, fără durere și non-invazive, este LASER-ul DENTAR. În acest fel, pacienții au posibilitatea să-și trateze problemele dentare direct în clinica LIFE DENTAL SPA din București, FĂRĂ sângerări, FĂRĂ durere, FĂRĂ disconfort sau alte efecte neplăcute realizate de bisturiu sau de anestezie. În cadrul clinicii Life Dental Spa, terapia LASER are drept scop tratarea pacienților eficient, cu rezultate sigure și pe termen lung. În urma terapiei cu laser, pacienții noștri vor fi pe deplin mulțumiți. Tratamentele cu LASER-ul dentar le asigură confort în timpul procedurilor, deoarece spre deosebire de freză, LASER-ul nu atinge dintele și nu duce la complicații asupra nervului. Nu necesită nici anestezie, iar durerea este inexistentă, pentru că aparatul se va regla în funcție de sensibilitatea pacientului. LASER-ul dentar este recomandat și în tratamentele dentare la copii, femeile însărcinate, pentru că nu are efecte negative asupra sănătății și nu afectează sarcina.

Avantajele laserului în stomatologie

Spre deosebire de stomatologia clasică, în care este necesară efectuarea anesteziei și care aduce durere în timpul procedurilor, LASER-ul în stomatologie asigur proceduri rapide și nedureroase.

Avantajele pe care le aduce LASER-ul ar fi:

Oferă un tratament minim invaziv; 

Are efect anti-inflamator și epitelizant; 

Asigură confort și siguranță în timpul procedurii și în recuperarea de după procedura dentară; 

Stimulează vindecarea rănilor și nu provoacă sângerări; 

Nu există complicații sau dureri; 

Nu are nevoie de anesteziei; 

Stimulează imunitatea locală;

Se poate utiliza în îndepărtarea anumitor tumori benigne de pe gingii, bolta palatină sau de pe suprafața buzelor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si