Ian Taylor, managerul offshore-urilor lui Dan Condrea din Cipru este cu adevarat un personaj de film. Nascut in Noua Zeelanda, Taylor locuieste in prezent in Australia iar pe numele lui sunt inregistrate sute de companii de tip offshore din intreaga lume. Ian are 39 de ani, iar tatal sau, Geoffrey, este decanul unei facultati cu cursuri online in care-si invata studentii cum sa scape legal de taxe. Geoffrey Taylor are si el cateva sute de companii inregistrate pe numele lui si in urma cu ceva vreme, printul Leonard din Principatul Hutt River Province (cel mai vechi microstat din Australia, nerecunoscut de

guvernul australian) i-a acordat titlul de ambasador si cavaler al ordinului regal.
Ian Taylor traieste in Australia si nu-l deranjeaza nimeni
Ian Taylor traieste in Australia si nu-l deranjeaza nimeni

Legaturile dintre Ian Taylor si Romania nu se limiteaza doar la firmele lui Condrea din Cipru. Neozeelandezul a deschis, acum 6 ani, 36 de firme in Satu Mare, toate cu sediul intr-un grajd dezafectat de langa Baia Mare. E vorba despre societati falimentare din toata tara, care la un moment dat si-au schimbat actionariatul si sediul social, pentru a scapa de plata taxelor si a impozitelor. „Administratorul s-a schimbat, este un cetatean neozeelandez care nici macar nu figureaza cu resedinta in baza de date a biroului pentru imigrari Maramures. Mai mult, cetateanul nu-i de gasit”, spunea Comisarul Sef Calin Chilat de la Garda Financiara Maramures. (sursa: Gazeta de Maramures)

Prejudiciul in acest caz este greu de cuantificat iar autoritatile romane inca numara de 6 ani incoace. Numai o firma din Galati a produs un prejudiciu de 7 miliarde de lei, sustragandu-se de la plata impozitelor.

Iar „operatiunea Baia Mare” nu e singura. La fel s-a intamplat si in Bicaz, unde 24 de firme ale lui Taylor au fost mutate intr-un garaj. Cu toate astea, nimeni nu l-a "deranjat" pana acum pe Ian Taylor.
Aici au fost inregistrate cele 36 de firme falimentare
Aici au fost inregistrate cele 36 de firme falimentare

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

In ciuda reputatiei „dubioase”, Ian Taylor a ajuns sa faca afaceri inclusiv cu statul roman, si nu ne referim aici doar la Hexi Pharma. Doua firme romanesti, controlate in scripte de neozeelandez au castigat un contract pentru reabilitarea a peste 100 de scoli din Romania, valoarea acestuia fiind de 14,6 milioane euro. Partenerul lui Condrea a mai detinut si o terasa pe malul lacului Herastrau iar numele lui a aparut si in dosarul clujanului Kiss Laszlo Gyorgy, condamnat pentru delapidare in cazul Petromservice.

Condrea il numise director pe Ian Taylor
Condrea il numise director pe Ian Taylor

Cautat de autoritatile romane, Ian Taylor locuieste in Australia si nu pare sa se ascunda de nimeni. Jurnalistii de la ABC au luat legatura, in urma cu cateva luni cu acesta si initial el a fost de acord sa le dea un interviu, ulterior s-a razgandit. Inainte, le-a spus ca nu stie nimic despre afacerile din Romania, sustinand ca actele lui de identitate au fost furate si in acest fel s-a trezit cu sute de companii „in carca”, majoritatea in Europa de Est.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si