Cercetătorii de la Universitatea de Stat New York din Fredonia au efectuat un studiu care a arătat că particule de plastic ajung în apa îmbuteliată și apoi evident în organismul nostru. Eșantionul a fost de peste 250 de sticle de apă îmbuteliată, cumpărate din nouă ţări (în total, 11 mărci). Pe lista țărilor din care au fost cumpărate sticlele se numără Germania, SUA sau Mexic. Dar același lucru este valabil cu siguranță și pentru România, relatează voxbiz.ro.

17 din cele 259 de sticle testate nu conțineau particle de plastic

Cercetătorii au descoperit că 17 din cele 259 de sticle testate nu conțineau particle de plastic. Celelalte da, cu diferențe mari chiar și între produsele aceluiași brand. Investigația a arătat că, în medie acestea conţineau 10 particule de plastic per litru, fiecare mai mare de grosimea unui fir de păr. Sherri Mason, profesor de chimie la Universitatea din Fredonia, a spus însă că aici nu e vorba de-a indica vreun brand, ci de-a prezenta publicului o problemă foarte des întâlnită. Plasticul a devenit un material atât de răspândit în societatea noastră, încât ajunge și în apă. Sigur, în acest caz e vorba de particule de plastic.

Citeste si: Șofer în vârstă de 8 ani cu 140 km la oră pe autostradă

Mason a descoperit, în 2017, particule mici de plastic în eşantioane de apă de la robinet. Alţi cercetători le-au observat în produse alimentare precum fructe de mare, bere şi sare de mare, ba chiar şi în aer.

Deocamdată, nu există suficiente dovezi privind impactul pe care îl au aceste particule de plastic asupra sănătății. Scopul cercetătorilor e să înţeleagă potenţialele implicaţii pe termen lung.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Citeste si: 10 septembrie-sărbătoare în calendarul creștin ortodox. Vezi sfinții sărbătoriți


Echipa care a realizat această cercetare nu vrea să indice branduri, direct, dar a prezentat lista cu cele pe care le-au testat. În total, au fost 11 mărci diferite de la companii naționale sau internaționale. Totodată, au ales din zonele în care oamenii consumă multă apă îmbuteliată. La nivel internațional, cele mai populare branduri sunt: Aquafina, Dasani, Evian, Nestle Pure Life și San Pellegrino. La nivel național, cele mai puternice branduri sunt: Aqua (Indonezia), Bisleri (India), Epura (Mexic), Gerolsteiner (Germania), Minalba (Brazilia) si Wahaha (China).

Citeste si: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”- kfetele.ro

Citeste si: A murit interpretul de muzică populară Mărin Cornea- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Citeste si: O tânără din Curtea de Argeș, bătută și batjocorită de un recidivist în timp ce mergea spre muncă


Mason și colegii săi au luat în calcul particule de plastic mai mari de 100 microni, adică mai mari decât diametrul unui fir de păr. Particulele obținute au fost analizate și clasificate. Particule de plastic mai mici (de până la 6,5 microni), prezente, în medie, în număr de 314 per litru, au fost analizate cu o tehnică aplicață și în astronomie, în numărarea stelelor. După toate aceste cercetări, specialiștii au făcut un top al tipurilor de plastic identificate în sticlele cu apă îmbuteliată. Polipropilena, folosită în capacele sticlelor, e cea mai populară, cu 54%. Urmează nailon – 16%, polistiren – 11%, polietilenă – 10%, poliester/ polietilenă tereftalată – 6% și altele (Azlon, poliacrilice și copolimeri) – 3%.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si