Pașaportul de vaccinare pentru libera circulație în UE va fi valabil doar pentru vaccinurile aprobate în blocul comunitar, mai precis de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

Până în prezent, Agenţia Europeană a Medicamentelor a aprobat patru vaccinuri anticoronavirus: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford şi Johnson & Johnson.

Citeste si: Nou vaccin în lupta cu Sars-Cov-2. OMS a omologat serul de la Johnson & Johnson

Propunerea Comisiei Europene despre pașaportul COVID

O sursă citată de Euronews a precizat că propunerea a venit de la comisarul pentru justiție al UE, Didier Reynders, care a arătat clar că statele membre sunt libere să își vaccineze cetățenii cu alte produse, dar nu li se va aloca un certificat de călătorie licențiat decât dacă vaccinul folosit este de la o companie autorizată.

Ungaria şi Slovacia au achiziţionat vaccinul rusesc Sputnik V, neaprobat de EMA, dar aflat într-un proces de analiză la nivelul autorității sanitare europene.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO- Românii încep să refuze să se imunizeze cu serul AstraZeneca

Cum va arăta pașaportul COVID

Certificatul va fi disponibil în format digital și pe hârtie. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat că potenţialul certificat medical nu va include doar date despre vaccinare, ci şi ale date medicale, precum prezenţa anticorpilor. 

Documentul electronic va conține una sau mai multe informații din următoarea listă:
- Testul PCR negativ
- Vaccinul anti-coronavirus efectuat
- Dovada existenței anticorpilor pentru persoanele care au trecut prin boală

"Vrem să creăm un certificat digital care ar putea conţine rezultatul unui test PCR negativ, dovada existenţei anticorpilor sau dovada vaccinării cu un vaccin aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentelor", a subliniat comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson.

Țările din sudul Europei, dependente de turism, precum Grecia, Spania și Portugalia, susțin un astfel de sistem, dar partenerii lor din nordul blocului comunitar, precum Germania, au rezerve cu privire la funcționarea acestor certificate.

Tema certificatului medical digital ar urma să fie analizată în Consiliul European pe 25 martie, potrivit Digi24. Pentru a intra în vigoare, propunerea Comisiei Europene privind certificatul medical digital trebuie aprobată de Parlamentul European şi de statele membre.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si