Paște 2020. Ce nu ai voie să faci, anul acesta, de Paște
Paște 2020. Sărbătoarea Sfintelor Paști este cea mai mărită şi solemnă dintre sărbătorile anului, care aduce omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos.
Paște 2020. În contextul în care România se află în stare de urgență, foarte mulți români se întreabă ce au și ce nu au voie să facă de Paște! Vă oferim răspunsul la această întrebare, precum și cele mai frumoase tradiții și obiceiuri din România!
Se poate asista/asculta slujba de Înviere, din fața bisericii, din mașina proprie, fără să se ia contactul cu exteriorul?
Răspuns: Ascultarea slujbei nu este un motiv pentru care să poată fi permisă deplasarea cu declarația pe propria răspundere.
Pot merge la cimitir în această perioadă, pentru efectuarea ritualurilor creștine?
Răspuns: Aceste situații sunt reglementate prin ordonanțe militare care permit doar slujbele de înmormântare/cununie/botez desfășurate cu un număr redus de persoane (maximum 8).
Deplasarea la cimitir pentru alte motive nu este reglementată și nici nu poate fi considerată o urgență.
Putem organiza petreceri?
Întrebare: Este permisă organizarea de petreceri (în familie) în curtea casei proprii, în noaptea de Înviere sau în Duminica Paștelui?
Răspuns: Dacă prin petrecere se înțelege doar participarea membrilor familiei, cei care locuiesc în mod normal acolo, fără invitarea altor persoane/rude, da, este permisă.
Însă, trebuie respectate prevederile legale în privința păstrării orelor de odihnă și fără să fie perturbată liniștea publică.
Pastele este cea mai importanta si solemna sarbatoare a anului, care aduce crestinilor speranta mantuirii prin sacrificiul lui Iisus Hristos.
Aceasta zi este incarcata de traditii si superstitii care inca se respecta in multe zone din tara.
Ca orice mare eveniment creștinesc sărbătorit în țara noastră avem și de această dată obiceiuri moștenite din vremuri străvechi.
În ziua de Paşti nu este bine să dormi, pentru că în restul anului vei fi somnoros, vei avea ghinion, viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă şi te va prinde ploaia ori de câte ori vei vrea să lucrezi câmpul.
Se spune că e bine să te speli pe faţă cu apa neîncepută dintr-o cană nouă, în care ai pus un ou roşu, unul alb, un bănuţ de argint şi un fir de iarbă verde, semne ale sănătăţii, prosperităţii şi sporului în toate.
Pasca, crucea de pe ea sau anafura sunt considerate de leac, de aceea se păstrează bucăţi din ele peste an.
Paște 2020. Cocoşul sfinţit de Paşti se credea a fi o sursă de belşug, sănătate şi dragoste. În vechime oamenii aduceau cocoşi la slujba de Înviere, pe motiv că aceluia căruia îi va cânta primul cocoşul în acea noapte va avea noroc tot anul. Apoi cocoşii erau daţi de pomană săracilor.
La masa de Paşti e bine să mănânci mai întâi un ou, se crede că acesta aduce sănătate trupului pe parcursul anului, apoi peşte şi pasăre, pentru a fi sprinten precum peştele şi uşor ca pasărea.