Paște 2021. Cum vor lua credincioșii lumină anul acesta în Noaptea de Înviere
Având în vedere noile restricții, multă lume se întreabă cum vor pute ajunge la Biserică să procure Lumina Sfântă. Află cum se va desfășura Noaptea de Înviere anul acesta.
Joia trecută, pe data de 25 martie, Florin Cîțu, împreună cu reprezentanții cultelor religioase din România și cu cei ai Secretariatului de Stat pentru Culte au purtat discuții cu privire la relaxarea măsurilor anti-COVID pentru ca populația din România să asiste la slujba de Înviere. Aceștia au decis ca persoanele pot sta la slujbă până la ora 2 dimineața.
Măsura luată de către premierul țări, dar și de către reprezentanții Bisericii ar urma să se aplice atât pentru Paștele Catolic, cât și pentru Paștele Ortodox.
La aceste discuții au participat și vicepremierul Kelemen Hunor, șeful DSU Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță, consilierul prezidențial Sergiu Nistor- Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale din cadrul Administrației Prezidențiale, Secretarul General al Guvernului, Horațiu Gorun, și Secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudean.
BOR a discutat cu privire la slujba de Înviere
Conform BOR, au fost discuții astăzi cu privire la următoarele lucruri:
slujba de Înviere va fi oficiată cu prezența fizică a enoriașilor
prima parte a slujbei se va ține afară
românii care vor dori să rămână după ora 00:00 o vor putea face, însă numărul enoriașilor
din interiorul bisericilor va fi limitat
slujba va dura până la ora 04:00
se vor respecta toate măsurile de siguranță
enoriașii vor merge către cea mai apropiată biserică de domiciliu, pe jos ori cu mașina personală
în ce privește restricția de circulație până la ora 22:00, autoritățile vor face o excepție pentru noaptea respectivă.
„Deschiderea tuturor oficialităţilor pentru buna, ordonata şi în acelaşi timp fireasca desfăşurare a Slujbei de Înviere, ca şi a celorlalte sărbători proprii altor culte religioase în următoarea perioadă indică faptul că acestea
se vor putea desfăşura normal, cu respectarea riguroasă a tuturor măsurilor sanitare ce vor rămâne obligatorii (purtarea măştii, distanţarea sanitară, deplasarea pe jos sau cu mijloc de transport propriu la lăcaşul de cult de care aparţinem etc)”, afirmă Vasile Bănescu, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.
Vasile Bunescu mai consideră și faptul că tema condiţiilor în care se vor desfăşura anul acesta sărbătorile pascale a fost una „bazată pe un dialog deschis, onest, animat de cele mai bune intenţii comune în identificarea soluţiilor optime pentru respectarea libertăţii religioase şi, simultan, a respectării măsurilor
sanitare în vigoare”.
„Toate cultele religioase au făcut propuneri adecvate situaţiei epidemiologice încă delicate prin care trecem, dar şi respectării depline a libertăţii religioase prin posibilitatea participării fizice a credincioşilor la momentele importante ale sărbătorilor, respectiv la Slujba de Înviere. Elementele concrete referitoare la organizarea şi desfăşurarea Slujbei de Înviere din acest an vor fi comunicate atât de Patriarhia Română, cât şi de autorităţile de stat după ce vor fi stabilite de comun acord la nivel de detaliu”, se mai arată în comunicat.