Paște 2023 catolic. Pe ce dată pică anul acesta
Paște 2023 catolic. Paștele catolic este sărbătorit în acest an pe data de 9 aprilie. Iată care este motivul pentru care se sărbătorește mai devreme, față de Paștele ortodox!
Paștele catolic în 2023. În acest an, Paștele catolic va pica pe data de 9 aprilie. Paștele ortodox va pica pe data de 16 aprilie, cu o săptămână mai târziu. Anul 2017 a fost ultimul an în care Paștele catolic și cel ortodox au picat în aceeași zi.
Unele dintre cele mai importante tradiții sunt binecuvântarea focului, aprinderea lumânării pascale și a celorlalte lumânări, cântările adresate lui Hristos, lecturile din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii și împărtăşirea credincioşilor.
Clopotele bisericilor din Franța nu mai sună de joi până sâmbătă. Se pare că ele sunt plecate de la Roma, de unde se întorc, în noaptea de Paști, vărsând pe drum dulciuri pentru copii.
Citește și: Postul Paștelui 2023. Când se fac colivi și ce se dă de pomană în Postul Mare?
După tradiționala slujbă de Paști, familia se reunește în jurul unui platou cu friptură de miel. În anumite regiuni franceze se spune că un iepure este cel care aduce ouă, pe care le ascunde în cuiburile făcute cu o zi înainte de către copii.
„Colomba” este prăjitura specifică de Paște, în Italia. Acesta este un cozonac în formă de porumbel, simbol al veștilor bune. De asemenea, în Italia se mănâncă friptură de miel în prima zi de Paști, în timp ce luni se organizează de obicei picnicuri.
Mona este prăjitura specifică din Spania. Acesta este un tip de cozonac auriu peste care se pun ouă colorate înainte de a fi băgat la cuptor. În Săptămâna Mare sau a Patimilor, pe străzi au loc zilnic procesiuni și spectacole de teatru.
Pentru a calcula data la care va pica Paștele, se ține cont de două fenomente naturale.
Unul este cel cu dată fixă, echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare, anume luna plină. Aceste două lucruri fac data Paștelui să varieze anual.Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Folosirea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici şi ortodocşi. Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian. Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi).
Paștele catolic 2023: 9 aprilie
Paștele catolic 2024: 31 martie
Paștele catolic 2025: 20 aprilie
Paștele catolic 2026: 5 aprilie
Paștele catolic 2027: 28 martie
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Paștele catolic 2028: 16 aprilie
Paștele catolic 2029: 1 aprilie
Paștele catolic 2030: 21 aprilie
Citește și: Postul Paștelui 2023. Când se mânâncă pește? Cinci rețete delicioase cu pește pentru Postul Mare!