Lumina Învierii de la Ierusalim a ajuns și în țara noastră, pentru a fi împărțită tuturor credincioșilor, la miezul nopții de Paște.

Citeste si: Mesaje pentru Noaptea de Înviere 2022: Când ajunge Lumina Sfântă de la Ierusalim în România?

Aeronava care a sosit din Israel a aterizat sâmbătă seara pe aeroportul din Otopeni, iar echipa știrilor Kanal D a fost acolo pentru a transmite în direct momentul aducerii în țară a Luminii sfinte. 

Lumina Sfântă a ajuns la Patriarhia Română

Sfânta Lumină de la Mormântul Sfânt din Ierusalim, adusă de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, a ajuns sâmbătă seara la Bucureşti.

Citeste si: Mesajul lui Klaus Iohannis cu prilejul Sărbătorilor Pascale. "În aceste zile, îi purtăm în gânduri şi inimi pe vecinii noştri ucraineni"

În cursul serii, pe Colina Bucuriei din Capitală, are loc procesiunea primirii Sfintei Lumini de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

După această procesiune, Centrele eparhiale, prin protopopiate, distribuie Lumina Sfântă fiecărei parohii, după cum a informat Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei

Sâmbătă seara, între orele 19,30- 20,30, va avea loc pe Colina Bucuriei procesiunea primirii Sfintei Lumini de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim a fost inaugurată de PF Daniel în anul 2009.

Citeste si: Paşte Fericit 2022! Mesaje, felicitări şi urări familie, prieteni, rude şi colegi

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige.

Lumina a fost adusă credincioşilor de Patriarhul Ierusalimului.

Patriarhul Ierusalimului aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, apoi iese şi împarte lumina credincioşilor.

[Sursa foto: Twitter]

Cum se produce miracolul Luminii Sfinte de la Ierusalim

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare- pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare- sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini.

De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

După desfăşurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt.

La intrare, el este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor.

Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în "Capela Îngerului", însoţit- conform tradiţiei- numai de un arab de religie islamică. Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Ulterior, după rugăciune, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi.

Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce în Capela Îngerului.

Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, apoi iese şi împarte lumina credincioşilor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si