In articol:
Meniu tradițional românesc de Paște. Sărbătorile sunt un prilej de bucurie petrecut alături de cei dragi. Masa tradițională de Paște este una importantă, dar cu toate acestea specialiștii atrag atenția asupra combinațiilor și cantităților.
Rețetă de drob
Ingrediente:
- 1.5 kg organe
- prapur de miel
- 2 legaturi ceapa verde
- 1 legatura marar
- 1 legatura patrunjel
- 3 oua crude
- oua de prepelita fierte
- 3 oua fierte
- 100 ml ulei
- sare
- piper
Citeste si: Săptămâna Mare 2022: Tradiţii şi obiceiuri pentru perioada de dinaintea Paştelui
Preparare:
Spalam organele si prapurul in mai multe ape. Cat timp pregatim compozitia pentru drob tinem prapurul intr-un castron cu apa rece.
Fierbem organele de miel in apa cu sare, luand spuma de cate ori este nevoie. In acest timp tocam si calim ceapa.
Cu aceasta compozitie umplem prapurul pe care l-am pus intr-o tava de cozonac, unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt. La mijlocul umpluturii vom pune ouale fierte de gaina si prepelita si curatate.
Invelim tocatura si dam la cuptor la 180°C pentru aproximativ 45 de minute.
Il lasam sa se raceasca inainte sa il taiem.
Rețetă ouă roșii
Ingrediente:
- 10 oua albe
- 2 linguri cu sare fina
- 5 linguri otet
- vopsea de oua
- 2 linguri ulei
- Pentru decor:
- diferite frunzulite
- un dres bej
Preparare:
Pentru inceput trebuie sa degresezi ouale! Spala-le cu apa rece si putin detergent de vase, cu ajutorul unui burete, apoi limpezeste-le bine.
Pune apa intr-o oala, adauga sarea si amesteca usor pana se topeste. Adauga ouale si pune-le la fiert. Lasa-le cam 10 minute, la foc mic, din momentul in care apa incepe sa fiarba. Scoate-le cu grija pe un prosop si lasa-le putin la racit. Pune pe fiecare ou cate o frunzulita de patrunjel, leustean, marar sau alte ierburi din gradina si inveleste-le pe fiecare in cate o bucata de ciorap bej. Leaga bine capetele cu ata.
Citeste si: Contraindicaţii ridichii: Cine nu ar trebui să mănânce aceste alimente?
Pune apa clocotita intr-un borcan mai mare, adauga vopseaua de oua si otetul, conform instructiunilor de pe plic. Scufunda apoi in vopsea 3-4 oua si lasa-le cateva minute pana se coloreaza. Procedeaza la fel cu toate ouale.
Scoate-le pe servetele de hartie si desfa cu grija ciorapul, apoi indeparteaza frunzulitele. Pune putin ulei pe un servetel si cand ouale s-au racit putin, sterge-le bine pentru a capata un luciu frumos. Arata minunat!
Rețetă de ciorbă și friptură de miel
Ingrediente:
- 2 litri apă
- 1 litru borş
- 1 kg carne miel
- 1 morcov
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1 ceapă
- verdeaţă
- cozi de ceapă verde
- sare
- piper
- 3 linguri orez
- 1 gălbenuş
- 4 linguri smântână
- 1 legatura leuştean
Preparare:
Pentru ciorba de miel se fierb în apă cu sare căpăţâna şi bucăţile de miel. Înainte de a începe să fiarbă, se ia spuma. Acest proces e important, deoarece zeama poate rămâne tulbure.
Se curăţă zarzavaturile şi se adaugă în ciorbă, apoi se lasă să fiarbă împreună cu bucăţile de carne o oră. Important este că nu trebuie să clocotească pentru că se destramă carnea de miel.
Când şi carnea, şi zarzavaturile au fiert, se toarnă borşul fiert separat şi strecurat şi se adaugă 2-3 linguri de orez, câteva frunze de leuştean verde şi cozile de ceapă verde. Se lasă să fiarbă orezul şi se acoperă cu un capac.
Între timp, într-un castron, se freacă un gălbenuş cu 2-3 linguri de smântână. După ce s-a făcut ciorba de miel, se opreşte focul şi se toarnă smântâna amestecânu-se cu atenţie să nu formeze cocoloaşe. Se serveşte ornată cu leuştean verde.
Ingrediente friptură de miel:
- .5-1.8 kg carne de miel (pulpa din spate)
- 1 legatura usturoi verde
- 4-5 căţei de usturoi
- 50 g unt
- 2 linguri ulei de măsline sau 3 linguri cu ulei de floarea soarelui
- 2 foi dafin
- 2 rămurele de cimbru sau de rozmarin
- 100 ml vin alb
- sare
- piper
Preparare:
Carnea pentru friptura de miel la cuptor se spală cu apă rece şi se curăţă de pieliţe. Nu se desface de pe os, dar se sparge osul în două sau trei locuri, pentru a se tăia cu uşurinţă când carnea este friptă. Se tapetează cu un şervet absorbat, apoi se unge cu unt şi cu ulei şi se presară cu sare, piper şi verdeaţă tocată mărunt. Se pune într-un vas mare, se acoperă şi se lasă la rece o oră.
Citeste si: Ciulama de ciuperci de post: Reţeta simplă pentru această perioadă
Între timp, de încinge cuptorul, iar usturoiul se curăţă şi se toacă mărunt. Se alege o tavă potrivit de mare pentru friptura de miel şi se unge cu puţin ulei. Se presară apoi usturoiul trecut printr-un jet de apă fierbinte. Se aşază carnea şi se adaugă vinul îndoit cu apă. Se pune în cuptorul încins şi se coace, la foc iute, 55-65 minute. Se întoarce friptura şi se stropeşte din când în când cu sosul din tavă, iar în ultimele 15 minute se reduce focul la potrivit.
Se serveşte imediat cu salată verde sau salată de castraveţi.