Paștele 2023: pe ce dată începe Postul Mare?
Paștele 2023. Postul Paștelui este cel mai lung și aspru post din calendarul creștin-ortodox. Iată când începe și care sunt cele mai importante lucruri pe care creștinii ortodocși trebuie să le știe!
Paștele 2023. Postul Paștelui sau Postul Mare are o însemnătate mare pentru creștinii ortodocși. Postul Paștelui durează 48 de zile timp în care creștinii ortodocși nu trebuie să mănânce alimente de dulce cum ar fi lapte, ouă, brânză, carne, unt și să fie mai buni și mai înțelegători.
Data la care creștinii sărbătoresc Paștele este influențată de echinocțiul de primăvară (dată fixă) și de luna plină (dată variabilă).
În 2023 Postul Paștelui sau Postul Mare începe pe 27 februarie și se încheie pe 15 aprilie, potrivit calendarului creștin-ortodox. Creștinii ortodocși se pregătesc de Lăsata Secului care are loc pe 19 februarie, când se lasă sec de carne și pe 26 februarie, când se lasă sec de brânză, în zile de duminică.
Citește și: Calendar ortodox 12 ianuarie 2023. Ce sărbătoare este joi?
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Înainte de începutul Postului Paștelui credincioșii lasă sec de carne pe 19 februarie când este și Duminica Înfricoșatei Judecăți și pe 26 februarie când se lasă sec de brânză.
De pe 27 februarie 2023 începe oficial Postul Paștelui o perioadă în care credincioșii nu trebuie să consume alimente de dulce și să postească cu trupul și cu sufletul.Oamenii mai numesc Postul Paștelui și Postul Mare. Motivul principal al postirii în Postul Paștelui era pregătirea catehumenilor care urmau să fie botezați de Paști și să intre în biserică. Însă,
Postul Paștelui a devenit absolut firesc o perioadă de pregătire spirituală pentru toți creștinii, pentru a sărbători Învierea Domnului Iisus Hristos.Creștinii ortodocși lasă sec pentru Postul Paștelui duminică, pe 19 februarie 2023 de carne și duminică, pe 26 februarie 2023 de brânză.
În Postul Pașetelui, creştinii trebuie să dea dovadă milostenie și grijă spirituală sporită, prin renunţarea la alimentele de provenienţă animalice sau cum se mai spune în popor ”alimente de dulce”. În plus, aceştia trebuie să se roage și să facă mai multe fapte bune.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios. De asemenea, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele.
Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc.Citește și: Sf. Ioan Botezătorul 2023. Ce este bine să faci pe 7 ianuarie?