Paștele blajinilor 2023. Ce semnifică, de fapt, această sărbătoare și pe ce dată are loc în 2023?
Paștele blajinilor 2023. Pe data de 24 aprilie se sărbătorește Paștele Blajinilor. Care este semnificația, aflați în rândurile de mai jos.
Paștele blajinilor 2023. Paștele Blajinilor se sărbătorește pe data de 24 aprilie 2023. Iată care este, de fapt, semnificația acestuia!
Paștele Blajinilor, cunoscut și sub numele de "Paștele Morților", este sărbătorit în ziua de luni, după Paștele ortodox. Această sărbătoare este dedicată pomenirii strămoșilor și rudelor decedate și este una dintre cele mai importante sărbători pentru românii ortodocși.
Tradițional, în ziua de Paște a Blajinilor, oamenii merg la cimitire pentru a aprinde lumânări și a aduce ofrande de hrană și băutură pentru sufletele celor plecați din această lume. Aceste ofrande constau de obicei în mâncare tradițională, precum cozonac, ouă roșii și vin, iar la cimitire se rostesc rugăciuni și se cântă colinde.
Paștele Blajinilor este considerat a fi o sărbătoare importantă pentru românii ortodocși, deoarece îi ajută să-și exprime recunoștința față de cei care au plecat înainte și să-și afirme legătura cu tradițiile și valorile culturale ale strămoșilor lor.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
În ziua de Paște a Blajinilor, oamenii merg la cimitire pentru a aprinde lumânări și a aduce ofrande de hrană și băutură pentru sufletele celor plecați din această lume.
După ce ofrandele sunt aduse la cimitir, ele sunt împărțite cu cei prezenți, în semn de solidaritate și respect față de tradiții și obiceiuri.
Familia pregătește mâncăruri tradiționale pentru a fi oferite la cimitir. Printre acestea se numără cozonac, ouă roșii, plăcinte, dulciuri și vin.
“ Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”