Paștele blajinilor 2023. Paștele Blajinilor se sărbătorește pe data de 24 aprilie 2023. Iată care este, de fapt, semnificația acestuia!

Ce semnifică Paștele Blajinilor?

Paștele blajinilor 2023. Ce semnifică, de fapt, această sărbătoare și pe ce dată are loc în 2023?

Paștele blajinilor 2023. Ce semnifică, de fapt, această sărbătoare și pe ce dată are loc în 2023?

Paștele Blajinilor, cunoscut și sub numele de "Paștele Morților", este sărbătorit în ziua de luni, după Paștele ortodox. Această sărbătoare este dedicată pomenirii strămoșilor și rudelor decedate și este una dintre cele mai importante sărbători pentru românii ortodocși.

Tradițional, în ziua de Paște a Blajinilor, oamenii merg la cimitire pentru a aprinde lumânări și a aduce ofrande de hrană și băutură pentru sufletele celor plecați din această lume. Aceste ofrande constau de obicei în mâncare tradițională, precum cozonac, ouă roșii și vin, iar la cimitire se rostesc rugăciuni și se cântă colinde.

Paștele Blajinilor este considerat a fi o sărbătoare importantă pentru românii ortodocși, deoarece îi ajută să-și exprime recunoștința față de cei care au plecat înainte și să-și afirme legătura cu tradițiile și valorile culturale ale strămoșilor lor.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

În ziua de Paște a Blajinilor, oamenii merg la cimitire pentru a aprinde lumânări și a aduce ofrande de hrană și băutură pentru sufletele celor plecați din această lume.

După ce ofrandele sunt aduse la cimitir, ele sunt împărțite cu cei prezenți, în semn de solidaritate și respect față de tradiții și obiceiuri.

Familia pregătește mâncăruri tradiționale pentru a fi oferite la cimitir. Printre acestea se numără cozonac, ouă roșii, plăcinte, dulciuri și vin.

Rugăciune de Paștele Blajinilor

Paștele blajinilor 2023. Ce semnifică, de fapt, această sărbătoare și pe ce dată are loc în 2023?

Paștele blajinilor 2023. Ce semnifică, de fapt, această sărbătoare și pe ce dată are loc în 2023?

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si