In articol:
Paștele Blajinilor 2023. Această sărbătoare este dedicată amintirii celor care au murit, fiind o zi în care oamenii merg la cimitire pentru a aprinde lumânări și a aduce flori la mormintele rudelor și prietenilor decedați.
Pe ce dată pică în acest an sărbătoarea?
În acest an, Paștele Blajinilor are loc pe data de 24 aprilie.
Această sărbătoare la bază pomenirea persoanelor decedate din familie, dar și a prietenilor apropiați. Paștele Blajinilor se sărbătorește în lunea de după Duminica Tomii, mai exact la o săptămână după Învierea Domnului.
Paștele Blajinilor are la bază pomenirea celor decedați din familie, precum și prietenilor apropiați.
În ceea ce privește tradițiile și obiceiurile, în această zi, oamenii merg la cimitir pentru a aprinde lumânări și a aduce flori la mormintele rudelor și prietenilor decedați. În multe zone, se obișnuiește ca această vizită să se facă înaintea răsăritului soarelui.
Citește și: Paștele blajinilor 2023. Ce semnifică, de fapt, această sărbătoare și pe ce dată are loc în 2023?
În unele zone, se obișnuiește ca în ajunul Paștelui Blajinilor să se pregătească mâncăruri speciale pentru sufletele celor decedați. Aceste mâncăruri includ, de obicei, plăcinte, prăjituri și alte bunătăți.
Rugăciunea care trebuie rostită în această zi
”Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilință recunosc și mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeiești. Deci, astăzi, că este luni și începutul săptămânii, mă rog cu umilință îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie și fără de voie, și-mi ajută să pun început bun și să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfânta Ta Răstignire!
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
O Doamne, astăzi îți dau sufletul și trupul meu și voința mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta. Pedepsește-mă, Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viață. Și iartă pe cei vii și pe cei răposați, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, și pe toți ne învrednicește de mărirea Ta în Rai. La această pun mijlocitori pe Sfinții Tăi îngeri, către care zic: <O, cereștilor ajutători și păzitori ai oamenilor, vouă mă închin și va mulțumesc, pentru ajutorul și conducerea ce ne-o dați în toate zilele nouă, nevrednicilor și păcătoșilor. Scutiți-mă de vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți, că să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! Învredniciți-mă să va văd la moartea mea, stând în jurul meu și să duceți sufletul meu în cer, că să se închine măririi Feței lui Dumnezeu, iar vouă să va mulțumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce ați avut pentru mine și binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci!> Amin”.
Citește și: Paștele Blajinilor 2023: Ce nu ai voie să faci în prima duminică după Paște?