Scriitorul Teodor Baconschi şi profesorul Adrian Papahagi au adresat o scrisoare deschisă Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi Adunării Naţionale Bisericeşti în care solicită ca Biserica Ortodoxă Română să celebreze Paștele la aceeași dată ca și catolicii și protestanții. Reacțiile din partea părinților Calistrat Chifan  şi ÎPS Calinic nu au întârziat să apară.

Citește și: Cât câștigă un preot în România? Statul alocă sume uriașe de bani cultelor religioase

Cu doar câteva zile în urmă, Teodor Baconschi și Adrian Papahagi au formulat o scrisoare deschisă pe care au adresat-o Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Scriitorul și profesorul cer ca Paștele ortodox și cel catolic să fie sărbătorit la aceeași dată.

Ce decizie se va lua

Deși Teodor Baconschi și Adrian Papahagi își doresc ca ortodocșii și catolicii să sărbătorească „Învierea Domnului” în același timp, părerile sunt împărțite. Calistrat Chifan declară că de 2000 de ani, data acestei sărbători a fost calculată după ce au stabilit Sfinții Părinți la Sinodul de la Niceea, unde s-a spus foarte clar că va avea loc în prima duminică după prima lună plină după echinocțiul de primăvară.

„De 2000 de ani, Biserica serbează Învierea. Până anul acesta, Paștele a fost calculat tot timpul după ce au stabilit Sfinții Părinți la Sinodul de la Niceea, unde s-a spus foarte clar că prima duminică după prima lună plină după echinocțiul de primăvară se sărbătorește Paștele.

Întâi trebuie să fie Paștele Mozaic, iar apoi Paștele creștinilor. Restul sunt discuții inutile”, spune părintele Calistrat Chifan.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Citește și: Un preot din Constanța, condamnat pentru ucidere din culpă

De asemenea, ÎPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, susține spusele părintelui Chifan. Acesta afirmă că nu este absolut nimic de discutat pe această temă, punctând că data la care are loc această sărbătoare a fost stabilită clar de Sinodul I Ecumenic.

„Dacă în viitor sunt dintre cei care doresc să sărbătorească Paştile odată cu noi, o pot face, însă nu creștinii ortodocşi odată cu aceştia. Cu lucrurile serioase nu te poţi juca în Biserică. Sinodul I Ecumenic a statornicit cu sfințenie data serbării Paştilor. Nimic în plus, sau în minus”, a adăugat ÎPS Calinic.

Citește și: Calistrat Chifan a mărturisit că s-a întâlnit cu Satana: „Mititel, negru, cu pălărie pe cap...”

În scrisoarea deschisă trimisă Bisericii Ortodoxe Române, Teodor Baconschi și Adrian Papahagi spun că și-ar dori ca Învierea Domnului să fie sărbătorită, începând cu anul 2025, de toată lumea, la aceeași dată. Ei solicită Bisericii Ortodoxe Române să se implice cu energie şi convingere în dialogul panortodox şi interconfesional pe această temă, spre a convinge şi Bisericile Ortodoxe surori să adopte duhul unității şi să sprijine inițiativele Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cum explică organizatorii SAGA decizia superstarului internațional, Nicki Minaj: "Ne depășește puterile"- radioimpuls.ro

„Frumos ar fi să sărbătorim Învierea Domnului împreună, ortodocşi, catolici şi protestanți, măcar începând din 2025, când se vor împlini 1700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea. Suntem conștienți că există în prezent eforturi reale, la nivelul Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, al altor Patriarhii ortodoxe, şi al Bisericii Romano-Catolice, pentru a unifica data sărbătorii pascale. Atingerea acestui obiectiv ar dobândi şi un impact pastoral şi misionar coerent, într-o lume creștină aflată sub presiunea deseori agresivă a secularismului. (...)”, afirmă iniţiatorii.

Citește și: Ce mesaj le-a transmis părintele Calistrat celor două enoriașe pe care le-a lovit, după ce a revenit în Sfântul Altar: „Deviație de comportament”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si