Pastila anti-COVID ”pentru săraci”. Cui este destinată și de ce a fost numită așa
30 de companii au bătut palma pentru a o crea ieftină.
O agenţie care beneficiază de sprijinul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a încheiat un acord cu aproape 30 de producători de medicamente generice pentru a fabrica versiuni ieftine ale pastilei anti-COVID-19 dezvoltată de grupul farmaceutic Merck, Molnupiravir, pentru ţările sărace.
Pastila a primit autorizația în decembrie 2021 în Statele Unite, și poate reduce numărul spitalizărilor şi al deceselor în rândul pacienţilor din categoriile de mare risc cu aproximativ 30%, potrivit rezultatelor furnizate de studiile clinice.
Acordul va extinde cantitatea disponibilă pe piaţă de Molnupiravir prin creşterea numărului de companii care vor putea să fabrice acest medicament, după ce Merck a încheiat acorduri de licenţă cu opt producători farmaceutici din India în octombrie 2021.
Noul acord permite unui număr de 27 de producători de medicamente generice din India, China şi alte ţări din Africa, Asia şi Orientul Mijlociu să producă atât ingredientele pastilei, cât şi medicamentul final.
Citeste si: Ministrul Sănătăţii va vizita Centrul de Evaluare COVID-19 de la Spitalul Vălenii de Munte
O cutie de Molnupiravir cu 40 de pastile, care asigură dozele necesare pentru cinci zile de tratament, va costa aproximativ 20 de dolari în ţările sărace.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Statele Unite s-au angajat să plătească pentru o livrare iniţială de 1,7 milioane de cutii de Molnupiravir, 700 de dolari per cutie.
Purtătorul de cuvânt al MPP a spus că nu există deocamdată o estimare privind cantităţile probabile ce vor fi fabricate de producătorii de medicamente generice incluşi în noul acord.
MPP implementează programe pentru a creşte accesul la medicamente salvatoare de vieţi în ţările sărace. MPP a încheiat un acord şi cu grupul Pfizer privind un contract de licenţă pentru pastila anti-COVID-19 Paxlovid ce va putea fi fabricată de producătorii de medicamente generice.