Pastrezi carnea la congelator? Presedintele APC avertizeaza: "Exista riscul contaminarii cu salmonella si ecoli"
Este deja un obicei in tara noastra sa fie pastrata carne in congelator! Specialistii ne atrag atentia ca proviziile pe care le-am cumparat proaspete nu tin o vesnicie, chiar daca le-am pus la inghetat!
Cand vin sarbatorile, parca vine foametea: cumparam fara masura, carne mai ales! Fericiti ca ne-a ajuns, realizam ca ne-a mai si ramas. Mereu la indemana, congelatorul ne scapa din impas!
- Se tine si o luna si doua. Se pastreaza. Nu i se schimba gustul? Nu am simtit nimic pana acum.
- Cat timp pastrati carnea in congelator? Cam doua saptamani. Si legumele? Nu prea pastram la congelator, mai mult proaspete.
- La mine nu sta carnea foartea mult. Consider ca nu-i normal. Isi schimba gustul? Cred ca-si schimba valoarea. Apar niste efecte care pot fi nocive pentru organism.
Chiar daca facem efortul s-o punem in pachete, carnea proaspata pusa la congelat nu tine o vesnicie. Temperatura sub 0° grade Celsius previne cresterea numarului de bacterii, dar nu impiedica si modificarile care apar in timp!
Costel Stanciu, Presedintele APC: Daca se depaseste termenul se schimba culoarea alimentului respectiv, se schimba textura, aroma!
Carnea de porc rezista in congelator maxim 6 luni, cea de vitel si miel pana la 9 luni, iar cea de curcan, pui sau vita pana la 3-4 luni. Vorbim despre cea proaspata, fiindca cea procesata sub forma de carnati, sunca sau salam- n-ar trebui pastrata mai mult de doua luni. In plus, decongelarea nu trebuie urmata niciodata de recongelare.
Costel Stanciu, Presedintele APC: In momentul in care se congeleaza, activitatea microorganismelor se stopeaza.
Prin decongelare, microorganismele respective incep sa se inmulteasca si daca nu pregatim termic imediat exista risca contaminarii cu salmonella, ecoli care produc toxiinfectii alimentare.
Nu uitati, asadar, carnea in congelator. Medicii ne sfatuiesc sa cumparam putin si des. Evitam, astfel, schimbarile care survin in urma inghetului si ne bucuram de un mai mare aport nutritiv al alimentelor consumate.