Campania de informare cu privire la modul de administrare al pilulelor cu iodură de potasiu începe mâine, însă modul în care aceste pastile vor fi distribuite către populație este încă neclar. După lungi discuții între medicii de familie și Ministerul Sănătății nu s-a ajuns încă la un punct comun.

Medicii refuză să distribuie pastilele cu iod

În timp ce Ministrul Sănătății ne asigură că medicii de familie vor fi cei care se vor ocupa de acest proces, cadrele medicale se dau de ceasul morții și refuză vehement această posibilitate.

Citeste si: 12 refugiați ucraineni, dispăruți în România, după ce ar fi trecut ilegal granița

Raluca Zoitanu, reprezentant Patronatul Medicilor de Familie: "În primul rând, nu știm cum am apărut noi în discuție, de ce s-a gândit cineva că medicii de familie și medicii în general ar trebui să distribuie pastile, noi avem și în codul deontologic al colegiului medicilor din România o interdicție clară de a distribui orice fel de medicament. Pentru noi în cabinete, în afară de aceste criterii sau motive deontologice, este imposibil pentru că nu avem personal, suntem doar un medic și o asistentă, care amandoi/amandouă facem treabă medicală, consultăm pacienți, administrăm tratamente, nu putem să lăsăm toate aceste lucruri și pacienții care au nevoie de servicii medicale ca să distribuim pastile."

Administrarea incorectă ar reprezenta un pericol asupra sănătății umane

În tot acest timp, oamenii deja caută pastilele.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Citeste si: Mâncarea de la cantina săracilor reprezintă singura cale de supraviețuire pentru mii de persoane, iar numărul acestora crește de la o lună la alta

Pe de altă parte, specialiștii trag un semnal de alarmă asupra faptului că administrarea incorectă ar putea fi un real pericol asupra sănătății umane.

Citeste si: Tot mai multe țepe date de șoferii din aplicațiile de ride-sharing. Ce spun inspectorii de la Protecția Consumatorului

Antonela Burlacu, medic endocrinolog: "Acest exces de iod prin administrarea de odură de potasiu poate să ne deregleze tiroida, declanșând un hipertiroidism, sau un hipotiroidism, care nu este pe termen lung, ci se poate declanșa într-un interval de câteva săptămâni."

Citeste si: Incendiu cu degajări mari de fum în Parcul Văcărești. Pompierii intervin cu mai multe autospeciale

Pastilele cu iodură de potasiu ar urma să fie distribuite începâncu cu a doua jumătate a lunii aprilie, potrivit Ministerului Sănătății.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul Jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si