Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Vasile Banescu, a explicat pentru News.ro ca daca se va decide excluderea sa, care este cea mai aspra sentinta pe care o poate da Consistoriul, atunci episcopul isi poate pastra statutul de monah.

Daca Sinodul decide suspendarea sa totala din toate atributiile, va fi inlocuit temporar, cel mai probabil, cu ierarhul sau superior, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan.

"Episcopul risca excluderea din clerul BOR daca pe parcursul judecarii sale de catre Consistoriul arhieresc nu va prezenta niciun argument factual in apararea sa. Imaginile din filmul aparut in presa sunt reale. Daca le contesta, el este dator sa probeze lipsa lor de veridicitate. Excluderea sa din cler este cea mai aspra sentinta care se poate da din partea Consistoriului. Putem vorbi despre retragerea sa din treptele clericale. In fond, caterisire", a declarat purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Vasile Banescu, precizand ca este pentru prima data in Biserica Ortodoxa Romana cand un ierarh este judecat de catre Sinod pentru o asemenea abatere de natura morala si disciplinara.

Intrebat ce se va intampla cu episcopul dupa caterisire, purtatorul de cuvant al Patriarhiei a spus ca acesta isi poate pastra statutul de monah.

"Isi va putea pastra statutul de monah, intrucat astfel are si sansa vindecarii sale morale in spatiul binefacator al Bisericii. Orice ierarh este in mod fundamental monah, calugar. Acest statut evident si-l pastreaza pentru ca este si bine sa ramana in Biserica un om care da dovada de dorinta de indreptare. Episcopul de Husi nu trebuie demonizat. Nu vorbim despre asemenea lucruri in Biserica. Este un om care a gresit", a mai spus Banescu, precizand ca in acest moment episcopul de Husi este suspendat de la slujire.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

In cazul in care Sinodul va decide suspendarea sa totala din toate atributiile atunci va fi inlocuit temporar, cel mai probabil cu ierarhul sau superior, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan.

Potrivit lui Vasile Banescu, lucrurile ar fi fost mult simplificate daca episcopul Husilor ar fi solicitat retragerea, dar acest lucru nu s-a intamplat.

"Nu, nu s-a intamplat lucrul acesta. Am fi aflat cu totii daca era cazul. Are posibilitatea sa o faca in cursul zilei de astazi (n.r.- joi) sau maine (n.r.- vineri) pe parcursul derularii sedintelor Sfantului Sinod. Pana acum nu s-a intamplat acest lucru. Este deja tardiv pentru ca imaginea institutiei noastre a fost afectata, evident, de un asemenea caz. El a fost sfatuit sa se retraga. Personal, am transmis lucrul acesta. Nu a facut-o pana acum. Mai are timp s-o faca si astazi sau maine, dar chiar daca ar face-o ancheta nu se va opri aici, pentru ca in filmul respectiv este implicata si o a doua persoana si mai stim ca exista

si un caz foarte grav de santaj- inca trei clerici din Episcopia Husilor sunt in acest moment anchetati de DNA. Asadar, ancheta pentru o fapta de imoralitate va continua", a mai spus Banescu.

Intrebat unde ar putea fi indrumat sa se retraga dupa caterisire, Vasile Banescu a spus ca nu stie inca.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: „Dacă ai sub 5.000 de euro pe lună, ești sărac!” Cristina Șișcanu, pusă la zid de internauți după declarațiile controversate despre pragul sărăciei în România- radioimpuls.ro

Citeste si: Uleiul care te ajută să ai un somn profund şi odihnitor. Lidia Fecioru: "Ne ajută să ne calmăm frica de a nu fi auziți și văzuți"- antena3.ro

"Nu stiu unde anume va fi indrumat sa se retraga", a mai spus purtatorul de cuvant al Patriarhiei.
 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si