"Patriarhia Romana priveste cu ingrijorare demersurile legate de eventuala oficializare a asa-zisului 'parteneriat civil', actiuni materializate intr-un proiect de lege aflat in acest moment pe agenda Camerei Deputatilor. Consideram ca institutionalizarea unei forme alternative de familie este contrara credintei crestine si traditiei poporului roman, cu posibile consecinte grave pentru viata morala, familiala si sociala a acestuia”, sustin reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane.
Potrivit acestora, din punct de vedere crestin, cu exceptia adoptiei si a inrudirii de sange, familia se naste exclusiv prin casatoria dintre un barbat si o femeie.
„ Parteneriatul civil nu ar face decat sa incurajeze concubinajul si sa deresponsabilizeze pe cei doi parteneri in detrimentul mamei si al copilului”, arata Patriarhia Romana.
Reprezentantii Patriarhiei sustin ca incercarile de redefinire a familiei naturale si traditionale, confirmata moral si legislativ de-a lungul istoriei umanitatii, „par sa faca parte dintr-o agenda ideologica care discrediteaza valorile si binefacerile
Senatul a respins, in octombrie 2016, propunerea legislativa privind instituirea parteneriatul civil. Proiectul a fost trimis la Camera Deputatilor, care va da votul final in cazul acestui proiect.
Proiectul a fost initiat de fostul deptutat independent Remus Cernea, care a propus ca parteneriatul civil sa fie recunoscut prin lege, aratand ca sunt 800.000 de cetateni care traiesc in astfel de uniuni civile.
Remus Cernea a mai depus doua initiative legislative pentru recunoasterea parteneriatului civil, ambele respinse de Parlament.