Cele 20 dispozitive medicale de uz pediatric au fost inmanate mai multor unitati medicale din tara de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.
Aparatele ajuta la stabilirea nivelului de bilirubina din sange, analiza foarte importanta la nou-nascuti pentru determinarea gravitatii icterului pe care il fac bebelusii.
"O stare medicala obisnuita in cazul nou-nascutilor, icterul se refera la culoarea galbena a pielii si albul ochilor cauzata de excesul de bilirubina din sange.
Bilirubina este produsa de distrugerea normala a globulelor rosii. In mod normal, bilirubina trece prin ficat si este excretata pe masura ce bila trece prin intestine. Icterul apare atunci cand bilirubina este secretata in cantitati mai mari decat poate fi distrusa de ficatul nou-nascutului si eliminata din cor p", explica medicii.
Ioana Amarin, medic specialist neonatolog la Spitalul Municipal de Urgente Roman, a aratat ca utilizarea aparatului primit reduce stresul asupra copiilor, fiind o procedura neinvaziva. Instrumentul nu necesita consumabile si permite memorarea rezultatelor a 100 de pacienti pe aparat.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: O femeie care a cumpărat un dulap vechi de pe Facebook a rămas fără cuvinte când a văzut ce se afla în interiorul acestuia- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
"Este vorba despre aparate( Drӓger Jaundice Meter JM-105) de ultima generatie, iar costul este de 12.800 lei (fara TVA)/aparat. Cele mai importante avantaje sunt: procedura total neinvaziva, aparatul nu necesita consumabile si permite memorarea rezultatelor a 100 de pacienti/aparat", a spus medicul.
La eveniment au fost prezenti reprezentantii celor douazeci de unitati spitalicesti carora le-au fost oferite instrumentele medicale, dupa care au fost instruiti pentru utilizarea aparatelor.
Fondurile necesare achizitionarii aparatelor de ultima generatie, aproximativ 65.000 euro, au fost stranse de voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, sub indrumarea parintelui arhimandrit Ciprian Gradinaru.
Patriarhul Romaniei i-a felicitat pe donatori si a subliniat necesitatea investitiei. "Ne bucuram ca acesti credinciosi care vin sa se roage, sa caute sanatatea sufleteasca prin rugaciune, spovedanie si impartasire la Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului se ocupa si de sanatatea trupeasca a celor care sunt bolnavi.
Voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, coordonati de parintele arhimandrit Ciprian Gradinaru, au ajutat si alte unitati spitalicesti, dar mai mult prin Bucuresti. Acum, multe din acest unitati se afla in provincie", a spus Patriarhul Daniel.
Potrivit Intaistatatorului BOR, stiinta medicala impreuna cu rugaciunea "ajuta foarte mult in spitale, mai ales in cele pentru copii".
"Sunt o multime de copii care sufera si au nevoie de ingrijire, iar aparatura medicala performanta ii ajuta mult pe medici", a spus Patriarhul Daniel.
Selectia celor 20 de spitale beneficiare ale donatiei a fost realizata pe baza datelor statistice oferite de Ministerul Sanatatii, fiind aplicate criterii cum ar fi: numar de paturi din sectiile de neonatologie