”in contextul Anului comemorativ Justinian Patriarhul si al aparatorilor Ortodoxiei in timpul comunismului, Patriarhia Romana si Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii au incheiat astazi, 28 martie 2017, un acord de cooperare.

Obiectul acestui acord este studierea trecutului recent al Bisericii Ortodoxe Romane si prezentarea acestuia in lucrari stiintifice si materiale audio-video.
Din partea Patriarhiei Romane acordul a fost semnat de catre Preasfintitul Varlaam Ploiesteanul, Episcop Vicar Patriarhal si Secretarul Sfantului Sinod, iar din partea C.N.S.A.S.

a semnat domnul Dragos Petrescu, Presedintele Colegiului”, se arata in comunicatul de presa.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: O femeie care a cumpărat un dulap vechi de pe Facebook a rămas fără cuvinte când a văzut ce se afla în interiorul acestuia- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Dosarele preotilor, deconspirate doar cu aprobarea Bisericii
Oricare cetatean al Romaniei poate solicita CNSAS sa-si vada dosarul de urmarire. Daca intre copertele acestuia apar numele de cod ale unor informatori, atunci urmatorul pas legal poate fi deconspirarea acestora.

in functie de volumul de munca, un informator poate fi deconspirat chiar si dupa cateva luni, perioada la finele careia numele delatorilor sunt oferite celui care a cerut deconspirarea informatorilor din dosarul sau.


in cazul fetelor bisericesti, numai sefii cultului religios pot cere deconspirarea eventualilor colaboratori ai Securitatii. Daca nu o cere cultul religios, preotii turnatori pot fi deconspirati doar indirect, daca se regasesc in alte dosare de urmarire.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si