Patriarhul Daniel cere renunțarea la "măsura excesivă" de interzicere a pelerinajului la moaștele Sfintei Parascheva
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, a transmis vineri un mesaj referitor la interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva.
Author: Razvan Ilie vineri 09 octombrie 2020 , 20:18
Patriarhul Daniel le cere autorităților să revină asupra deciziei "disproporționate, discriminatorie și luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română", de a interzice temporar, ca măsură de protecție, pelerinajul religioase.
"Ne exprimăm speranța că, pentru cinstirea demnă şi responsabilă a Sfintei Cuvioase Parascheva, se va reveni cât mai curând asupra măsurii excesive de interzicere a pelerinajului de la Iași", se spune în mesajul Patriarhului Daniel.
Șeful BOR speră că, printr-o "înţeleaptă" colaborare între Stat şi Biserică, toți pelerinii vor putea să se roage Sfintei Parascheva în mod liber în aceste zile, "cu respectarea strictă a tuturor măsurilor sanitare dispuse de autorităţile competente".
Patriarhul Daniel acuză caracterul "discriminatoriu" al deciziei de interzicere
Arhiepiscopia Iaşilor, în calitatea sa de organizator al acestui pelerinaj, s-a pregătit intens și foarte temeinic pentru întâmpinarea pelerinilor din acest an, ț
inând cont de toate măsurile sanitare aflate în vigoare, consideră Patriarhul Daniel.
"Această pregătire temeinică şi o strânsă cooperare cu autoritățile locale erau o garanție că pelerinajul de la Iași sau apropiatul pelerinaj de la București, prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, constituie, în acelaşi timp, un exerciţiu de protejare responsabilă a sănătăţii şi o manifestare a libertăţii religioase a unui popor eminamente religios.
Măsurile restrictive ce se impun ca absolut necesare trebuie să aibă un solid temei legal, să fie justificate în mod transparent, argumentat şi nediscriminatoriu", precizează șeful Bisericii Ortodoxe.
Recent și Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei a declarat că măsura de a interzice procesiunea de la Sfânta Parascheva 2020, care a fost adoptată pentru prima dată în istorie este "discrimnatorie" și "încalcă numeroase prevederi legale şi principii internaţionale ce protejează libertatea de manifestare religioasă".
Contextul epidemiologic actual: vârful pandemiei în regiunea Moldovei
Pentru prima dată în ultimii 50 de ani pelerinajul de Sfânta Parascheva 2020 a fost anulat. Mai mult decât atât, preoții au decis să limiteze la o singură zi întreaga sărbătoare.
Autoritățile județene au interzis accesul oamenilor care nu locuiesc în municipiu în apropiera raclei. Măsura pare cu totul justificată dacă luăm în calcul ultimele evoluții ale pandemiei, atât în România în ansambul, cât și în regiunea Moldovei.
Patru județe din nord-estul țării, între care și Iașiul, conduc în topul infectărilor din ultimele două săptămâni.
Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, se situează peste pragul de 1,5 în: * Bucureşti- 2,28 * Alba- 1,98 * Vâlcea- 1,98 * Iaşi- 1,80 * Bacău- 1,72 * Teleorman- 1,62 * Neamţ- 1,62 * Vaslui- 1,59 Un număr de 3.186
de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate, faţă de ultima raportare, în urma testelor efectuate la nivel naţional.
Mesajul integral al Patriarhului Daniel
Redăm mai jos mesajul Patriarhului Daniel referitor la interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi, 9 octombrie 2020:
"Apel la coresponsabilitate şi cooperare, pentru a evita constrângeri excesive
Patriarhia Română își exprimă deplina solidaritate cu toți credincioșii ortodocși care în aceste zile doresc să se roage ca pelerini Sfintei Cuvioase Parascheva, precum și cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, gazda profund responsabilă a pelerinajului anual de la Iași.
Interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi este o măsură dispropor ț ionată , discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română.
Arhiepiscopia Iaşilor, în calitatea sa de organizator al acestui pelerinaj, s-a pregătit intens și foarte temeinic pentru întâmpinarea pelerinilor din acest an, ț inând cont de toate măsurile sanitare aflate în vigoare.
Această pregătire temeinică şi o strânsă cooperare cu autoritățile locale erau o garanție că pelerinajul de la Iași sau apropiatul pelerinaj de la București, prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, constituie, în acelaşi timp, un exerciţiu de protejare responsabilă a sănătăţii şi o manifestare a libertăţii religioase a unui popor eminamente religios.
Măsurile restrictive ce se impun ca absolut necesare trebuie să aibă un solid temei legal, să fie justificate în mod transparent, argumentat şi nediscriminatoriu.
Înţelegem că, în contextul epidemiologic de azi, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea mă ș tii ș i la păstrarea distan ț ei de 1,5 m între persoane se impun atât în spa ț iile liturgice, cât şi în afara acestora, pentru toţi credincioşii care participă la pelerinajul organizat oficial.
Ne exprimăm speranța că, pentru cinstirea demnă şi responsabilă a Sfintei Cuvioase Parascheva, se va reveni cât mai curând asupra măsurii excesive de interzicere a pelerinajului de la Iași, printr-o înţeleaptă modalitate de coresponsabilitate şi colaborare între Stat şi Biserică, astfel încât to ț i pelerinii să se poată ruga Sfintei Parascheva în mod liber în aceste zile, cu respectarea strictă a tuturor măsurilor sanitare dispuse de autorităţile competente", Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.