In articol:
Surpinzător sau nu, în hotelurile de cinci stele din Capitală au apărut și job-uri inedite, cum ar fi supraveghetor de mic dejun. O astfel de poziție este ocupată de Genoveva, care are 25 de ani de experință în domeniul turismului.
Românii nu se înghesuie să lucreze în turism
Chiar dacă salariile sunt bune pentru astfel de funcții, românii nu se prea înghesuie să lucreze în acest domeniu, se plâng hotelierii.
Alexandra Băltățeanu, HR Manager: "Avem 80 de angajați și suntem pe minus cu 10-15 cel puțin. Mulți au decis să părăsească industria în timpul pandemiei neavând siguranță. Acum încercăm din răsputeri să îi recâtigăm și să creștem viitoarele generații."
Citeste si: Grecia anunță că va ridica restricțiile pe perioada sezonului estival. Cum sunt așteptați turiștii
Mădălina Bichir, reporter KANAL D: "În acest moment cea mai mare nevoie este de bucătari, ospătari, dar și de cameriste și recepționeri. Salariul mediu pornește de la 2500 de lei."
Andreea este proprietara unui alt hotel din București și, din cauza lipsei personalului, uneori este nevoită chiar ea să lucreze la recepție, de pildă. Deși a încercat inclusiv să instruiască tineri necalificați, totul a fost în zadar.
Criză de angajați după pandemie
Criza de personal e uriaşă, după doi ani de restricţii.
Călin Ile, Președinte Federația Turismului din România: "Deficitul în industrie de undeva la 50-60.000
Greu este să dai de personal calificat, cum este cazul Minuței, care lucrează de peste 20 de ani în turism și nu s-a gândit nicio clipă să părăsească industria.
Citeste si: Amenzi rovinietă 2022: Noile schimbări din Codul Rutier
Pentru a spori numărul angajaților, specialiștii vor să îi pregătească pe tinerii care încă se află pe băncile școlii pentru a lucra în industrie.
Citeste si: Protest la fabrica de armament din Prahova. Ministrul Economiei vine de urgență la faţa locului
Există vești proaste și pentru turiști! Pentru ca hotelierii să-și poată acoperi toate cheltuielile, de la plata utilităților și până la salarii, anul acesta vacanțele vor fi mai scumpe cu 20%.
Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.