VIDEO - Patronul azilului groazei din Mureș și alte două persoane au fost reținute. Cei trei formau un grup infracțional și trăiau din banii bătrânilor din anul 2020
Cosmin Păpuc, patronul azilului de bătrâni din Mureș, a fost reținut pentru 24 de ore. Alături de el, alte două persoane, au fost reținute. Cei trei au fornat, potrivit anchetatorilor, încă din anul 2020, un grup infracțional prin intermediul căruia primeau bani de la bătrâni.
Procurorii DIICOT Târgu Mureș au reținut trei inculpați care sunt cercetați pentru constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de persoane.
Potrivit descoperirilor făcute de anchetatori, în anul 2020, cele trei persoane reținute au constituit un grup infracțional, pentru trafic de persoane, urmărind astfel obținerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilități, prin încasarea, sub paravanul unei asociații, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparținători.
30 de persoane au fost găsite pe 28 iulie trăind în condiții groaznice în azilul din Mureș.
Printre acestea se numără și trei persoane minore cu dizabilități, ținute în beciul azilului și care nu figurează în evidența instituției.
Patronul a fost luat de oamenii legii, fiind dus la audieri. Licența Centrului din Bărdești a fost retrasă.
Licența Centrului din Bărdești, județul Mureș, unde au fost găsite mai multe persoane în condiții improprii, la subsol, a fost retrasă, a anunţat, joi seara, prefectul județului, Mara Togănel. 13 persoane au fost duse la spital și 17 au fost relocate.
Centrul din Bărdești, județul Mureș, acolo unde s-au găsit mai mulți oameni ținuți în condiții dure, într-un subsol, s-a ales cu licența retrasă, potrivit prefectului județului, Mara Togănel.
Dintre persoanele depistate, 13 au fost duse la spital pentru îngrijiri, iar 17 au fost relocate.
ISU Mureș a menționat că s-a intervenit pentru acordarea îngrijirilor medicale necesare, prim ajutor de urgență, precum și transportul persoanelor vârstnice cazate într-un centru de îngrijire din Bărdești.
La locul incidentului șocant au ajuns trei autospeciale de transport personal și victime multiple, două ambulanțe SMURD B2 și o ambulanță SMURD C1, în care: terapie intensivă mobilă, un microbuz și două autospeciale de primă autointervenție și comandă.
Ce au transmis autoritățile?
„S-a reținut că, în anul 2020, inculpații au constituit un grup infracțional, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de persoane, urmărind astfel obținerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilități, prin încasarea, sub paravanul unei asociații, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparținători.
Banii destinați îngrijirii persoanelor vătămate, au fost folosiți cu preponderență în beneficiul membrilor grupării. Persoanele vârstnice ori cu dizabilități, internate în locațiile gestionate de asociație, au fost supuse unor tratamente inumane și degradante, prin exercitarea unor acte de agresiune fizică și psihică, privare de libertate, neadministrarea tratamentului medical adecvat, lipsa îngrijirii și asigurarea igienei.
La data de 27.07.2023, au fost identificate cinci persoane vătămate, toate cu dizabilități, aflate în subsolul unei clădiri aparținând asociației, cazate în condiții improprii, printre materiale de construcții, cu saltele așezate direct pe podea.
În aceeași clădire, într-o încăpere de aproximativ 3 metri pătrați, au fost identificate alte două victime, în stare avansată de degradare fizică și în imposibilitatea de a comunica. Până la acest moment au fost identificate 56 de persoane, cazate în spațiile asociației, majoritatea aflate în evidența DGASPC Maramureș și Covasna.
În cursul acestei zilei, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalul Mureș, cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile. Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Mureș. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”.