Close sidebar
Close sidebar

Patru asociații de elevi trag semnalul de alarmă. Reluarea școlii este riscantă

Patru asociaţii de elevi consideră că măsura reluării orelor de curs după încheierea stării de urgenţă este riscantă dacă nu se vor lua hotărâri care să garanteze siguranţa elevilor.

I.C.,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Acestea susţin că este necesară asigurarea tuturor măsurilor în ceea ce priveşte igiena în sălile de curs, adică măşti de protecţie, mănuşi şi dezinfectanţi, dar şi menţinerea unei distanţe între elevi.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) au transmis, sâmbătă, un comunicat de presă prin care atrag atenţia asupra pericolului pe care îl presupune reluarea cursurilor după finalizarea stării de urgenţă şi necesitatea realizării unui plan pentru a reglementa şcoala online.

Citeste si: Cîțu: „Încă plătim factura celor trei ani de guvernare ticăloasă şi iresponsabilă”

"În ultimele zile, în spaţiul public au existat mai multe dezbateri cu privire la posibilitatea redeschiderii unităţilor de învăţământ preuniversitar din întreaga ţară după încetarea stării de urgenţă, mai exact, la sfârşitul lunii mai- începutul lunii iunie. Inclusiv ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a afirmat în nenumărate rânduri că sănătatea elevilor este prioritatea instituţiei pe care o conduce, dar refuză sistematic încă de la începutul crizei să întreprindă acţiuni care

să facă posibilă educaţia în mediul online, astfel încât atât siguranţa, cât şi educaţia copiilor să fie asigurate”, se arată în comunicatul celor patru asociaţii de elevi. 

Acestea consideră măsura reluării orelor de curs ca fiind una riscantă, în condiţiile în care nu se vor lua hotărâri care să garanteze siguranţa elevilor. 

Citeste si: Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari- kanald.ro

Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro

Citeste si: Ciprian Mega, preotul care s-a dus la Putin, acuzat că e „plantat” în BOR de Biserica Ortodoxă Rusă, a fost suspendat de Episcopie- antena3.ro

Asociaţiile reamintesc şi câteva statistici pentru care în unităţile de învăţământ din România nu se pot lua în considerare măsurile de protecţie împotriva Covid-19, asigurând în acelaşi timp condiţii decente de susţinere a cursurilor.

Astfel, una din probleme o reprezintă lipsa spaţiului necesar în unităţile de învăţământ. 

"Sălile de clasă ajung să găzduiască până la 38 de elevi, iar în aceste condiţii nu se poate pune problema aşezării în bănci astfel încât să se păstreze distanţa necesară. Un procent de 10% din unităţile de învăţământ, în special cele din zonele urbane, sunt supraaglomerate, arată studiul Comisiei Europene «Monitorul educaţiei şi formării» din anul 2018”, au precizat asociaţiile de elevi.

Igiena, o problemă majoră în școli

Citeste si: Studiu: Coronavirusul ar putea fi transportat de particulele poluante

Acestea au menţionat că o altă problemă o reprezintă lipsa condiţiilor de igienă în şcoli. 

"Igiena reprezintă una dintre măsurile necesare pe care autorităţile trebuie să le ia pentru a nu pune în pericol sănătatea elevilor şi a personalului unităţilor de învăţământ, în România, cu preponderenţă în mediile rurale. Studiul amintit anterior menţionează faptul că aproximativ 38% din unităţile de învăţământ din mediul rural nu au toalete în incinta clădirii, procentul fiind de 7% în mediul urban. Mai mult decât atât, numărul şcolilor şi liceelor fără apă curentă la nivel naţional este de 1.176, potrivit unei raportări făcute de Ministerul Afacerilor Interne în anul 2019”, a menţionat sursa citată. 

Reprezentanţii elevilor spun că trebuie asigurate toate măsurile de igienă în unităţi de învăţământ. 

Citeste si: Ce trebuie să facă angajații de la privat pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță în 2025? Este vorba de o valoarea maximă de 24.300 de lei- kfetele.ro

Citeste si: Benfica- Barcelona! Raphinha reacţionează dur după ce a fost înjurat de jucătorii echipei adversare: "Ştiu că nu ar trebui să fac asta, dar am răspuns insultelor"- radioimpuls.ro

Citeste si: Ciprian Mega, preotul care s-a dus la Putin, acuzat că e „plantat” în BOR de Biserica Ortodoxă Rusă, a fost suspendat de Episcopie- antena3.ro

"În primul rând, este necesară asigurarea tuturor măsurilor în ceea ce priveşte igiena în sălile de curs (măşti de protecţie, mănuşi şi dezinfectanţi), dar şi în întreaga incintă a unităţilor de învăţământ şi menţinerea unei distanţe între elevi. Acest lucru poate fi realizat prin reducerea colectivului unei clase, mai exact împărţirea unei clase pe grupe şi întocmirea unui nou orar, astfel încât să reducem la minimum interacţiunea dintre elevi”, au mai afirmat asociaţiile de elevi. 

Acestea au mai transmis că Ministerul Educaţiei şi Cercetării trebuie să clarifice mai multe aspecte privind desfăşurarea orelor de curs în mediul online, printre care se numără: achiziţionarea de dispozitive conectate la internet şi durata maximă pe care elevii o vor petrece în faţa calculatoarelor. 

Citeste si: DECLARAȚII EXCLUSIVE Medicul Virgil Musta, cel care a făcut minuni împotriva coronavirusului, explică ce înseamnă deschiderea școlilor! ”Sunt factori de contaminare”

"Asociaţiile de elevi din Constanţa, Bucureşti şi Ilfov, Maramureş şi Vâlcea solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării să pregătească unităţile de învăţământ, astfel încât să fie garantată siguranţa elevilor în cazul în care aceştia se vor întoarce la şcoală şi să prezinte clar reglementările necesare învăţării la distanţă, pentru a clarifica incertitudinile actorilor din educaţie”, se mai arată în finalul comunicatului de presă.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI