Solstițiul de iarnă, denumit și solstițiu hibernal sau „mijlocul iernii”, este cea mai scurtă zi din an. Acesta corespunde momentului în care poziția Soarelui pe cer este la cea mai mare distanță unghiulară negativă față de ecuatorul ceresc.

Acest fenomen astronomic are loc de două ori pe an, în fiecare emisferă, nordică (solstițiul de iarnă) și sudică (solstițiul de vară).

solstitiu de iarna

Solstițiul este cunoscut și ca „mijlocul iernii”

[Sursa foto: iStock]

Pe ce dată are loc solstițiul de iarnă în 2023? Este cea mai scurtă zi din an

Solstițiul de iarnă este ziua în care soarele luminează cel mai puțin, iar noaptea este cea mai lungă din întregul an. În această zi, Soarele se află la cea mai mică înălțime maximă pe cer. Totodată, „solstițiu” se traduce prin „soare nemișcat”.

Citește și: Tradiții pentru Solstițiu de Iarnă în 2023: Ziua începe să crească după această dată!

Evenimentul astronomic are loc, anual, în perioada 20-23 decembrie. Potrivit tradiției, evenimentul este văzut ca fiind „mijlocul iernii”. În prezent, în unele țări și calendare, el este văzut ca fiind, de fapt începutul iernii astronomice.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

În acest an, solstițiul de iarnă are loc pe data de 22 decembrie 2023, la ora 05:27. Apoi, până pe 21 iunie, zilele vor crește continuu, iar nopțile vor deveni din ce in ce mai scurte, potrivit  astro-urseanu.ro

În preajma producerii solstițiului de iarnă, ultimul curent de meteori al anului, Urside, este activ între 13-24 decembrie, iar perioada sa maximă de manifestare este de 5-10 meteori pe oră, în noaptea de 21-22 decembrie și continuă până spre răsăritul soarelui de dimineață, conform calendarului astronomic al Organizației Mondiale de Meteori.

Urside este rezultatul particulelor de praf lăsate în urmă de cometa Tuttle, ce a fost prima dată descoperite în anul 1790.

iarna craciun solstitiu de iarna

Ziua în care pică solstițiul de iarnă este cea mai scurtă din an.

[Sursa foto: iStock]

Curiozități legate de solstițiul de iarnă

În credința populară, feriga înflorește în noaptea în care are loc solstițiul. Cel care surprinde momentul va avea noroc în dragoste. În realitate, feriga nu înflorește și se înmulțește prin spori, potrivit volumului „Zile şi mituri- calendarul ţăranului român'' de Ion Ghinoiu.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Solstițiul de iarnă: Când are loc cea mai scurtă zi din an în 2023? Tradiții românești pentru această dată

Cele mai vechi scrieri despre o anume sărbătoare care marca reîntoarcerea Soarelui (solstițiul) a fost găsită în antichitate, în Mesopotamia. Sărbătoarea ținea 12 zile și avea scopul de a-l ajuta pe zeul Marduk să îmblânzească monștrii pentru încă un an.

Pentru păgâni, această noapte era cea în care Marea Zeiță dădea naștere noului Soare, repornind ciclul anotimpurilor. Romanii sărbătoreau cu mare fast în această zi pe Saturn, zeul recoltelor și pe Mithras, zeul luminii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si