Pe ce dată începe Postul Crăciunului 2022  .Potrivit calendarului creștin-ortodox, luni, 14 noiembrie se lasă sec pentru Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului.

Postul Crăciunului va începe marți, pe 15 noiembrie și durează pana pe 24 decembrie inclusiv. 

Obiceiuri de Lăsata Secului

Tradiţia spune că fetele bătrâne care practică postul negru în această zi se vor căsători în anul următor, după Paşte, iar în multe zone ale ţării, fetele necăsătorite participă la ritualul „Bătutul pernelor” care ar aduce mai repede ursitul în viaţa tinerei.

Femeile spală cămăşile, feţele de masă şi aşternuturile ca să rămână tot anul curăţite. Ciobanii ţin posturile să nu li se prăpădească turma, ca oile lor să fie ferite de fiarele sălbatice şi să nu-şi piardă cărarea.

De Lăsata Secului nu se coase, nu se țese și nu se toarce pentru a feri gospodăria de rele. În această zi femeile pregătesc turte din mălai și dau de pomană. Se spune că dacă dai ceva cu împrumut în această zi, se vor înmulți lupii și că vasele folosite trebuie spălate și așezate cu gura în jos, pe masa în noaptea de dinaintea postului, pentru a goni spiritele care vor să intre în casă.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Sărbătoare 13 octombrie 2022: Ce sfinți sunt prăznuiți în calendarul ortodox?

Obiceiul focurilor purificatoare este o tradiție ce se practică în Covasna odată cu Lăsatul Secului. Astfel, când se lasă seara pe dealuri se aprind focuri, cu scopul de a se purifica respectiva comunitate și de a alunga spiritele rele. 

Tradiții de Lăsata Secului

Folosirea feței de masă albă este un alt obicei, deoarece albul simbolizează puritatea și-i pregătește pe credincioși de venirea pe lume a Domnului Iisus. Fața de masă albă se pune la fiecare masă importantă, când familia se reunește. Potrivit tradiției, în mijlocul mesei se pun pâine și sare.

Spălarea tuturor vaselor în care s-a gătit de dulce este un alt obicei întâlnit în Ardeal și practicat în ziua de dinaintea începerii Postului Crăciunului. Așadar, femeile vor spăla toate vasele în care au gătit mâncare de dulce, pentru ca acestea să fi folosite doar pentru mâncare de post pe perioada celor 40 de zile.

Citeste si: Minunile Sfintei Parascheva. După două luni de rugăciuni rostite la racla sfintei, o tânără s-a vindecat în mod miraculos

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si