Close sidebar
Close sidebar

Pe ce dată pică Boboteaza 2023? Este una dintre cele mai mari sărbători ale începutului de an

Boboteaza 2023. Boboteaza este una dintre cele mai mari sărbători de la începutul fiecărui an. Se numără printre sărbătorile importante pe care creștinii ortodocși le cinstesc cu sfințenie.

Madalina Grigore,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Boboteaza 2023. Sărbătoarea de Bobotează este închinată Botezului Domnului Iisus Hristos. În popor mai poartă denumirea de „Epifanie”, „Teofanie”, „Arătarea Domnului” sau „Descoperirea cuvântului Întrupat”. 

Boboteaza încheie sfârșitul sărbătorilor de iarnă care au început pe 6 decembrie cu sărbătoarea Sfântului Nicolae. De Bobotează, creștinii merg de dimineață la biserică și participă la Sfânta Liturghie, iar mai apoi la slujba de sfințire a apei numită și agheasma mare.

[Sursa foto: creștinortodox.ro]

Pe ce dată pică Boboteaza 2023?

Boboteaza face parte din sărbătorile cu dată fixă. În fiecare an este sărbătorită pe aceeași dată. Boboteaza sau Botezul Domnului este sărbătorită în fiecare an pe 6 ianuarie, în 2023 sărbătoarea pică într-o zi de vineri. 

Calendaristic, Boboteaza încheie perioada sărbătorilor de iarnă.

În ziua de Bobotează se sfințește apa care este pusă în vase mari de lemn, metal sau plastic. La râuri se taie o cruce mare de gheață. În jurul crucii de la râu sau a cele din biserici se desfășoară slujba de sfințire a apei, unde participă toți creștinii ortodocși. 

După ce apa a fost sfințită și transformată în agheasmă credincioșii își pun apă în vasele sau sticlele cu care au venit de acasă special pentru a lua agheasmă.

[Sursa foto: creștinortodox.ro]

Se spune că Iisus Hristos nu a fost botezat pentru a-I fi iertate păcatele pentru a fi sfințită creația.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Citește și: Calendar ortodox 2 ianuarie 2023. Ce sărbătoare este azi, în a doua zi a anului?

Tradiția spune că ziua de Bobotează este cea mai friguroasă zi din an, iar oamenii folosesc expresia “gerul Bobotezei”, ca să exprime cât de rece este vremea. 

Se mai crede că fetele sau flăcăii care alunecă pe gheață în ziua de Bobotează, se vor căsători în anul abia început.

Potrivit tradiției de Bobotează nu este bine să speli rufe. Tot în această zi sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut.

În tradiție se mai spune că în ziua de Bobotează se purifică apele și natura de toate forțele răului, conform traditii-superstitii.ro.

De Sfântul Ioan Botezătorul exista și un obicei, numit „Udatul Ionilor”, întâlnit mai ales în Transilvania şi Bucovina.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Tot în ziua de Bobotează, preoții sfințesc apele, iar credincioșii iau acasă agheasma mare pentru a stropi casele, curțile, animalele, dar și pentru a bea apa sfințită pe nemâncate, vreme de 8 zile.

Se mai spune că dacă în ziua de Bobotează, vremea e bună, atunci noul an va fi roditor, grâul va crește din belșug, iar peștii vor înmulți apele necontenit.

Iar dacă la sărbătoarea Bobotezei, ziua e friguroasă, atunci ieșirea cu „Iordanul” se va înumia, iar dacă vremea a fost caldă, atunci se va înăspri.

Potrivit unui obicei din moși strămoși, în ziua de Bobotează, în satele și orașele în care sunt ape, râuri sau lacuri, preoții aruncă crucea în apa înghețată. Astfel, cei mai curajoși localnici să se ducă în apă și să o recupereze. Iar cel care aduce crucea la mal, va avea noroc tot anul și va fi ferit de boli, conform tradiției populare.

Citește și: Calendar ortodox 1 ianuarie 2023: Sfântul Vasile! Este sărbătoare cu cruce roșie

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI