Pe ce dată pică Buna Vestire în 2024? Tradiții pentru această zi sfântă: Este cruce roșie în Calendarul ortodox
Buna Vestire este una dintre cele mai importante sărbători ale primăverii. Ea este notată în Calendarul ortodox cu cruce roșie. Iată pe ce dată pică Buna Vestire în 2024.
În Calendarul ortodox al lunii martie 2024 regăsim mai multe sărbători, printre care și Buna Vestire. Se spune că această sărbătoare este cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului.
Iată pe ce dată celebrăm Buna Vestire, dar și ce se întâmplă în această zi de sărbătoare.
Pe ce dată sărbătorim Buna Vestire în 2024? Este cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului
Buna Vestire va fi sărbătorită pe data de 25 martie 2024. Această sărbătoare are dată fixă, motiv pentru care creștinii o celebrează an de an.
Buna Vestire mai este cunoscută și sub numele popular de „Blagovestenia”. În ziua celebrării Blagovesteniei ne amintim de momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfânta Fecioară că îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu.
Buna vestire este și prima sărbătoare confirmată în documente, dintre toate sărbătorile Maicii Domnului. Data acestei sărbători nu a fost mereu 25 martie. Unii o sărbătoreau pe 5 ianuarie, iar alții o sărbătoreau pe 18 decembrie, conform crestinortodox.ro
Această sărbătoare ar fi fost recunoscută prima oară la Roma, de papa Leon al II-lea, între anii 681-683.
Buna Vestire este celebrată an de an în perioada Postului Mare și este una dintre sărbătorile în care creștinii au dezlegare la pește, în orice zi ar pica aceasta
Buna Vestire este cunoscută în calendarul popular și ca Ziua Cucului. Se spune că în ziua cu Buna Vestire cucul cântă pentru prima dată și este un vestitor al primăverii.
Se spune că dacă primul cântec al cucului era auzit de cineva înainte ca persoana respectivă să mănânce, atunci era un semn rău.
Se spune că de Ziua Cucului oamenii numără de câte ori cucul și-a cântat propriul nume.
Numărul rezultat la final ar trebui să ne arate câți ani mai avem de trăit.
Cucul este un ajutor de nădejde pentru tinerii și tinerele care voiau să se căsătorească. Aceștia îl întrebau pe cuc când va veni vremea căsătoriei și pentru ei. Ei rosteau „Cucule, voinicule/Câți ani îmi vei da/până m-oi însura (mărita)?”.
Dacă după ce rosteau aceste cuvinte cucul cânta, cântecul lui însemna că aceștia ar trebui să mai aștepte cam un an până la căsătorie. Dacă cucul tăcea, acesta era semn că se grăbesc la măritiș.
Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire respectate cu sfințenie
În ziua de Buna Vestire oamenii nu au voie să se certe și nici să se supere unii pe alții pentru că riscă să aibă parte de un an plin cu necazuri.
Se spune că ouăle făcute de Buna Vestire nu sunt bune de pus sub cloști, motiv pentru care femeile aruncă în această zi ouăle din cuiburile păsărilor pe care le au în curte, conform traditii-superstitii.ro
În unele zone ale României s-a păstrat obiceiul ca persoana care se trezește prima de dimineață să meargă să ia o oală cu jar în care să pună tămâie și apoi să tămâieze întreaga casă pentru a se asigura că nicio ființă malefică nu se va apropia de gospodărie. Trebuie să treacă și pe la animale, dar și pe la pomii fructiferi.
De Buna Vestire, în unele zone ale țării noastre se aprind focuri în curte, chiar în fața ușilor. Deși poate părea ciudat acest obicei, oamenii pun lângă focuri pâine, apă și sare și apoi le vor da de pomană. Se spune că îngerii se încălzesc prin acest „ritual” și totodată, ei se hrănesc cu pâine și beau apă. Așa, oamenii care locuiesc în acea casă vor fi păziți de spiritele rele.
De Buna Vestire, pasionații de pescuit trebuie să meargă la biserică să ia anafură pentru a prinde mulți pești pe parcursul anului. După ce fac rost de anafură, trebuie să o pună în gura primului pește pe care îl prin în această zi. Apoi, peștele trebuie aruncat înapoi în baltă, în timp ce persoana respectivă spune: „Du-te! Și cu câți te vei întâlni, spune-le la toți să vină la mine!”.