Află pe ce dată pică Floriile în 2024 în Calendarul ortodox și care este semnificația acestei mari sărbători!

Duminica Floriilor sau Floriile este o sărbătoare mare în Calendarul ortodox. Deși ne apropiem cu pași repezi de această sărbătoare, puțini știu pe ce dată este sărbătorită în 2024.

Sărbătoarea Floriilor este marcată cu cruce roșie în Calendarul ortodox. Iată pe ce dată pică în 2024 Floriile și ce tradiții sunt respectate în această zi importantă.

Pe ce dată pică Floriile în 2024?

Sărbătoarea Floriilor nu este o sărbătoare cu dată fixă în Calendarul ortodox. De la an la an, data la care este celebrată diferă, iar în acest an va fi prăznuită pe 28 aprilie 2024, conform Doxologia. Această sărbătoare este și cea mai mare dintre toate cele care au loc în Postul Mare( Postul Paștelui).

Această sărbătoare are loc în fiecare an, în Duminica dinaintea Paștilor. Sărbătoarea Floriilor mai este cunoscută și sub „Duminica Floriilor”, „Intrarea Domnului în Ierusalim” sau „Duminica Stâlpărilor”. Paștele pică în 2024 pe data de 5 mai.

Citește și: Pe ce dată pică Buna Vestire în 2024?

Denumirea de „Intrarea Domnului în Ierusalim” vine de la faptul că în această zi se spune că Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, fiind călare pe un asin, înainte de a fi răstignit și în a doua zi după ce L-a înviat pe Lazăr, conform

traditii-superstitii.ro

intrarea domnului in ierusalim

Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile este o sărbătoare prăznuită pe 28 aprilie 2024.

[Sursa foto: Ziarul Lumina]

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Iisus Hristos a fost întâmpinat de creștini în această zi. Credincioșii aruncau pe drumul pe care acesta mergea frunze de palmier ori de smochin, ca simbol al celebrării sale, dar și al bucuriei de a-L întâlni pe Fiul Domnului.

În ziua Floriilor, la biserică se sfințesc ramuri de sălcii care apoi se păstrează și se pun la icoane.

Floriile pică înainte de Săptămâna Mare, denumită și Săptămâna Patimilor. 

Din seara zilei în care se sărbătoresc Floriile, bisericile din România organizează deniile (n.r. slujbe religioase săvârșite în general după orele 18-19. Se ține din seara Floriilor și până în Vinerea Patimilor).

Credincioșii primesc dezlegare la pește în această zi. Duminica Floriilor și Buna Vestire sunt singurele dăți în care creștinii pot consuma pește în întreg Postul Paștelui.

Tradiții și obiceiuri importante de Florii 2024

Sărbătoarea Floriilor vine cu tradiții foarte importante pentru creștini. Ei le respectă cu sfințenie în această perioadă.

O tradiție foarte cunoscută de Florii este ducerea ramurilor de salcie la biserică pentru ca preotul să le sfințească.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

După ce se termină slujba, creștinii iau crenguțele acasă și le așază de obicei lângă o icoană.

Se spune că salcia are puteri incredibile și poate înlătura necazurile sau bolile din viața persoanei care o are în casă.

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Florii? Peste 1,4 milioane de români își serbează onomastica în Duminica Floriilor

ramuri de salcie

Credincioșii obișnuiesc să ducă la biserică ramuri de salcie pentru a le sfinți, în Duminica Floriilor.

[Sursa foto: traditii-superstitii.ro]

Citește și: Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 12 martie 2024?

Obiceiuri pentru Duminica Floriilor la ortodocși

  • În unele zone ale țării, ramurile de salcie sunt puse la mormintele rudelor, pentru ca persoanele care au trecut în neființă să știe când se apropie Paștele. Unii oameni își leagă crenguțele de salcie în jurul taliei pentru a nu întâmpina dureri de mijloc.
  • În Duminica Floriilor, oamenii obișnuiesc să coacă pâini din grâu. Ei coc un număr de pâini echivalent cu numărul membrilor pe care îi are familia lor. În funcție de vârstele membrilor familiei, pâinile vor fi mai mari sau mai mici. După aceasta, pâinile trebuiesc date de pomană celor nevoiași. Așa, vor fi feriți de toate relele.
  • În această zi, femeile scot hainele la aerisit în curte pentru a le scutura de praf și de rău.
  • Un alt obicei popular în această zi de sărbătoare este fierberea apei cu busuioc. Fetele trebuie să facă acest lucru la miezul nopții cât mai aproape de ziua Floriilor. Cu apa pe care au fiert-o alături de busuioc ele trebuie să se spele pe cap a doua zi. Se spune că așa vor căpăta un păr strălucitor. 

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si