
1 din 3 | Floriile 2025

2 din 3 | Floriile 2025

3 din 3 | Duminica Floriilor 2025
Află pe ce dată pică Floriile în 2025! Această zi marchează Intrarea Domnului în Ierusalim şi este celebrată întotdeauna cu o săptămână înainte de Paşte
Floriile, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creştin ortodox, vor fi celebrate în anul 2025 pe data de 13 aprilie. Această zi marchează Intrarea Domnului în Ierusalim şi este celebrată întotdeauna cu o săptămână înainte de Paşte. Întrucât în 2025 Paştele Ortodox şi cel Catolic sunt celebrate pe aceeaşi dată, respectiv 20 aprilie, Floriile vor fi sărbătorite deopotrivă de ortodocşi şi catolici pe 13 aprilie.
Semnificația Duminicii Floriilor
Duminica Floriilor este una dintre cele 12 sărbători împărăteşti din cursul anului bisericesc, având o semnificație deosebită pentru creştini. Aceasta comemorează intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim, când mulţimile L-au primit cu ramuri de finic şi măslin, strigând "Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului!". Acest moment reprezintă ultima zi de bucurie dinaintea Săptămânii Patimilor, perioadă de profundă reflecție şi rugăciune pentru credincioşi.
Tradiții și obiceiuri de Florii
Ramurile de salcie sfințite- Credincioşii aduc la biserică ramuri de salcie, care sunt sfințite de preot şi apoi duse acasă, unde sunt păstrate lângă icoane, fiind considerate aducătoare de noroc şi protecție.
Sâmbăta lui Lazăr- Cu o zi înainte de Florii se pomeneşte învierea lui Lazăr, un moment care prefigurează învierea lui Hristos.
Mese festive şi dezlegare la peşte- De Florii este una dintre puţinele zile din Postul Paştelui când Biserica oferă dezlegare la peşte. Se spune că în această zi Iisus ar fi cerut să mănânce peşte.

Floriile 2025
Citește și: VIDEO Vacanțe de primăvară la oferte
Fetele încearcă ritualuri de frumusețe- Un obicei vechi spune că fetele care îşi spală părul cu apă în care a fost fiert busuioc vor avea păr frumos şi strălucitor.
Pomeni pentru cei săraci- Multe gospodine coc pâini speciale pentru a le oferi de pomană celor nevoiaşi.
Superstiții legate de vreme
Există credința că vremea din Duminica Floriilor prevestește vremea din ziua de Paşte. De asemenea, dacă broaştele încep să cânte până la Florii, se spune că vara va fi una frumoasă.

Duminica Floriilor 2025
Citește și: Cum se sărbătorește Buna Vestire în Maramureș
Nume sărbătorite de Florii
Aproximativ 1,5 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Printre cele mai comune nume sărbătorite se numără:
- Pentru femei: Florentina, Florica, Viorica, Camelia, Crina, Narcisa.
- Pentru bărbați: Florin, Florian, Viorel, Trandafir, Bujor.
Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.
Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.
În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.
Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.