Close sidebar
Close sidebar

Pe ce dată pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025

Află pe ce dată pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025

Andreea Stoica,

Paștele ortodox și cel catolic în 2025

[Sursa foto: Hepta]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Multă lume se întreabă încă de acum pe ce dată pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025. Vă oferim, așadar, răspunsul la această întrebare!

Anul 2025 aduce o coincidență importantă: Paștele ortodox și cel catolic vor fi sărbătorite în aceeași zi, pe 20 aprilie 2025.

Data Paștelui este variabilă, fiind stabilită în funcție de ciclurile lunii și de echinocțiul de primăvară. Conform regulii stabilite la Sinodul Ecumenic de la Niceea din 325 e.n., Paștele ortodox este sărbătorit în duminica imediat următoare primei luni pline de după echinocțiul de primăvară.

Sărbătoarea Floriilor în 2025

Floriile, care marchează intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, sunt sărbătorite cu o săptămână înainte de Paște. În 2025, atât Floriile ortodoxe, cât și cele catolice, vor fi celebrate pe 13 aprilie.

Aceasta este o perioadă de bucurie pentru credincioși, dar și de pregătire spirituală pentru Săptămâna Mare, care precede Paștele.

Paștele ortodox și cel catolic în 2025

În 2025, Paștele ortodox și cel catolic vor fi sărbătorite în aceeași zi, pe 20 aprilie.

Citeste si: Cum a fost ucisă, de fapt, Ana Maria, soția lui Gabriel de la „Puterea dragostei”! Detalii sfâșietoare- kanald.ro

Citeste si: Oana Lis, în doliu! Mesajul dureros transmis în urmă cu puțin timp: “Nu știi niciodată când vorbești ultima oară cu un om”- wowbiz.ro

Citeste si: Jurnalul muncii fără oprire într-o fermă din Germania: "Tai ceapa 3 pe 3 cm. Nu există program, nu există de luni până vineri"- antena3.ro

De obicei, Paștele ortodox și cel catolic sunt sărbătorite la date diferite, din cauza utilizării calendarului iulian de către Biserica Ortodoxă, în timp ce Biserica Catolică folosește calendarul gregorian. Totuși, în 2025, aceste calendare coincid, oferind credincioșilor din ambele tradiții o ocazie specială de a sărbători împreună.

Paștele în 2025

[Sursa foto: Hepta]

Citește și: Vacanțe școlare în 2025: Când au liber elevii în anul școlar 2024-2025

Postul Mare și pregătirea pentru Paște

Postul Paștelui, cunoscut și sub numele de Postul Mare, este cel mai lung și mai aspru dintre posturile Bisericii Ortodoxe. Acesta durează șapte săptămâni și este un timp de reflecție, pocăință și purificare spirituală.

În timpul acestui post, credincioșii se abțin de la mâncăruri de origine animală și își intensifică rugăciunile și faptele de milostenie, pregătindu-se pentru marea sărbătoare a Învierii.

Citeste si: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”- kfetele.ro

Citeste si: Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”- radioimpuls.ro

Citeste si: Jurnalul muncii fără oprire într-o fermă din Germania: "Tai ceapa 3 pe 3 cm. Nu există program, nu există de luni până vineri"- antena3.ro

În 2025, Postul Paștelui începe pe data de 3 martie și se încheie pe 19 aprilie.

Citește și: Testul de inteligență care te face să te prăpădești de râs! Răspunde la cele mai haioase întrebări

Calendarul Paștelui ortodox din 2025 până în 2030

Pentru a avea o imagine mai clară asupra datei Paștelui în anii următori, iată calendarul Paștelui ortodox din 2025 până în 2030:

  • 2025: 20 aprilie
  • 2026: 12 aprilie
  • 2027: 2 mai
  • 2028: 16 aprilie
  • 2029: 8 aprilie
  • 2030: 28 aprilie
Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI