Sf. Dumitru 2022. În fiecare an, pe data de 26 și 27 octombrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Dumitru. Astfel, pe 26 octombrie este prăznuit Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, iar pe data de 27 octombrie este prăznuit Sfântul Dimitrie Basarabov.

Cele două zile sunt marcate cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox și sunt zile de post!

Sf. Dumitru 2022: cele mai importante tradiții în această zi de sărbătoare

Ca în cazul oricărei sărbători, există o serie de tradiții și superstiții pe care credincioșii le respectă cu sfințenie! Iată care sunt acestea!

Una dintre superstițiile în care oamenii cred spune că în această zi căldura intră în pământ, iar gerul începe să-și arate colții.

Citeste si: Calendar ortodox 21 septembrie 2022: Ce sărbătoare este miercuri?

Credința populară susține că Sfântul Dumitru  usucă toate plantele si dezfrunzește codrul, fiind cel care “descuie iarna”. 

În această zi, gospodinele merg cu bucate la biserică pe care, apoi, le împart pentru sufletele celor trecuţi în nefiinţă. Femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci. În anumite zone ale țării, pentru sufletul celor morți, se împarte grâu fiert în lapte și colivă.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

La sărbătoarea Sfântului Dumitru nu ai voie să coși fiindcă altfel nu te vei mărita în veci.

sf. dumitru 2022

Pe ce dată pică Sf. Dumitru în 2022?

Ce să faci Sfântul Dumitru pentru a fi ferit de necazuri

Potrivit tradiției populare, cei care vor respecta cu sfințenie această sărbătoare vor fi feriți de boli sau lovituri. Totodată, de Sfântul Dumitru nu ai voie să folosești pieptănul, în caz contrar, vei atrage necazuri și primejdii.

Cine are datorii ar trebui să le plătească până la Sf. Dimitrie pentru a-i merge bine tot anul viitor.

Citeste si: Calendar ortodox octombrie 2022: Cele mai importante sărbători

În Bucovina, se crede că cine seamănă usturoiul după Sfântul Dumitru va avea parte numai de ghinioane tot anul.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În Dobrogea, în această zi, tinerii se întâlnesc la casa unuia dintre ei, de unde pornesc prin sat cântând din fluiere și cavale. Unul dintre tineri se îmbracă precum o cadână. Obiceiul se mai numește și,,datina Saiegiilor.''

În regiunea Olteniei, oamenii cred că doar dacă vei respecta toate tradițiile acestei sărbători vei fi într-adevar protejat de necazuri și primejdii.

La sărbătoarea Sfântului Dumitru nu este bine să te cerți cu cineva sau să te superi pe cei apropiați. De asemenea, ai voie să ceri bani sau să pretinzi lucruri, dacă te-ai oferit să ajuți pe cineva. 

Citeste si:  Câte zile libere vom avea de Crăciun 2022?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si