Pe ce dată pică Sf. Parascheva în 2022?
Sf. Parascheva 2022. Iată pe ce dată se sărbătorește Sfânta Parascheva în 2022! Este sărbătoare importantă în Biserica Ortodoxă pe această dată!
Sf. Parascheva 2022. Sfânta Cuvioasa Parascheva, cunoscută si sub numele de Paraschiva, este prăznuită de toți creștinii ortodocși în fiecare an, pe data de 14 octombrie .
Sf. Parascheva este cunoscută ca fiind sfânta patroană a Moldovei. Sfânta Cuvioasă Parascheva nu este sărbătorită doar în Biserica Ortodoxă Română, ci și în Biserici de rit oriental.
Sfânta Parascheva s-a născut in secolul al XI-lea in satul Epivata din Tracia. Părinții ei erau creștini, dar și bogați având multe averi. Cuvioasa a fost botezata si crescuta de către părinții ei în credința creștină. A fost o fire foarte evlavioasa, mergea de fiecare data cand se ivea ocazia la biserica Preacuratei Născătoare de Dumnezeu împreună cu mama ei. La vârsta de 10 ani, într-o zi când era in biserica a auzit următoarea fraza din Evanghelie: ”Cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine și să ridice Crucea sa și să urmeze Mie” (Luca 9, 23 )”.
Aceasta a hotărât, la sfatul familiei, să se îndrepte către ținutul Pontului. Vreme de cinci ani a continuat să slujească Domnului în Mănăstirea Maicii Domnului din Haracleea. Și-a dorit să rămână în Țara Sfântă astfel că a ales să stea într-o mănăstire de călugărițe în Ierusalim, în pustiul Iordanului.
Citeste si: Sărbătoare mare pe 3 septembrie 2022: Cine a fost Sfântul Mucenic Antim?
La vârsta de 25 de ani un înger i s-a arătat în vis și i-a spus sa se întoarcă la locurile părințești. Ascultând ceea ce îngerul i-a spus a revenit în locurile natale, dar pe drum a avut parte de obstacole. Corabia pe care se afla a fost pe punctul de a se scufunda în mijlocul unei furtuni puternice. În acele momente grele, tânăra Parascheva a strigat: „Kalikratei”, aceasta fiind denumirea atribuită ulterior țărmului pe care s-a aflat. Pe pământul părintesc a construit un cămin pentru orfani și săraci și a îngrijit Biserica Sfinților Apostoli.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
În 2022, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva are loc pe 14 octombrie, într-o zi de vineri.
În ziua de Sfânta Parascheva este interzisă munca la câmp, spălatul rufelor, cusutul, torsul și țesutul. În tradiția populară se spune că fetele tinere care cos și spală de Sf. Parascheva rămân nemăritate. Tinerele respectau această tradiție pentru a rămâne cinstite, iar bătrânii, pentru belşug.
În ziua de Sfânta Parascheva nu este bine să se mănânce nuci, castraveți și poame în formă de cruce. Totodată, în această zi de sărbătoare nu se mănâncă fructe închise la culoare și pepene roșu, pentru că ele amintesc de sacrificiul martiric.
Se spune că de Sfânta Parascheva se poate prezice vremea: dacă ziua de 14 octombrie este frumoasă sau mohorâtă, tot aşa vor fi şi celelalte sărbători de peste an.
Dacă zilele de toamnă de până acum nu au fost ploioase, este semn că iarna se va lăsa curând.Citeste si: Calendar ortodox 2 septembrie 2022. Ce sărbătoare este vineri?
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Sfânta Parascheva apare în vise şi împărtăşeşte leacuri populare celor bolnavi sau îi atinge cu toiagul pe cei care nu respectă avertismentele ei.
De asemenea, de Sf. Parascheva se dă de pomană pentru adormiți.
Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt la Mitropolia Iași. În fiecare an, credincioși din toată țara, dar si din alte colțuri ale lumii merg să se închine la moaștele acesteia, pentru ca Sfânta să îi ajute. Peste 1 milion de credincioși merg în fiecare an pentru a se ruga si a atinge moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.
Citeste si: Sărbătoare 8 septembrie 2022: Ce nu este bine să faci de Sf. Maria Mică?