Pe ce dată se fac mucenicii în 2023? În fiecare regiune a țării este păstrată tradiția de a se pregăti Mucenici, Sfințișori, Brădoși sau Sfinți.
Iată când trebuie preparați, dar și ce rețetă puteți încerca în acest an!
Care este semnificația sărbătorii?
Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia au fost un grup de patruzeci de soldați romani. Au luptat în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor și au primit martiriul prin zdrobirea oaselor, iar apoi arderea trupurilor, în anul 320.
Cei 40 de Mucenici au fost întemnițați 8 zile, bătuți cu pietre și ademeniți cu daruri.
După aceste chinuri crunte, au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei.
Când se fac mucenicii în 2023?
Pe ce dată se fac mucenicii în 2023? Care este semnificația sărbătorii?
Ei trebuie duși la biserică pentru a fi sfințiți și împărțiți mai departe oamenilor.
De asemenea, tot pe data de 9 martie se fac turte, în chip de om, numite Uitate. Acestea sunt împărțite copiilor, pentru a fi mâncate cu miere.
Rețetă mucenici
Citește și: Calendar ortodox 3 martie 2023. Ce sărbătoare este vineri?
Ingrediente pentru aluat:
- 500 g făină tip 000
- 280-290 ml lapte călduț
- 4 gălbenușuri
- 80 ml ulei vegetal
- 80-120 g zahăr tos
- 7 g drojdie uscata sau 25 g de proaspătă
- Coaja rasă de la o lămâie
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 praf de sare
Ingredinete pentru uns înainte de copt:
- 1 ou
- 1 lingură de lapte
Ingrediente pentru sirop și uns mucenicii:
- 120 ml apă
- 80 gr zahăr tos
- 1 linguriță extract de vanilie
- Coaja de la o portocală
- 100 g miere
- 150 g nucă măcinată
Mod de preparare mucenici
Primul pas este acela de a pune într-un ibric laptele încălzit cu zahărul și drojdia.
Se adaugă făina în bol, se face o gaură în mijloc și se adaugă sarea, drojdia, coaja de lămâie și gălbenușurile. Se frământă până când se obține un aluat elastic și omogen. Se încorporează uleiul în aluat, până când aluatul devine fraged.
Urmează ca aluatul să fie pus la dospit într-un castron și să fie acoperit cu o folie de prospețime, circa o oră, o oră și 15 minute.
Pe un plan de lucru uns cu puțin ulei se răstoarnă aluatul și se împarte în 8 părți egale.
Se rulează bastonașe lungi de circa 55-60 de cm. Se rulează dintr-o parte într-un sens, iar din cealaltă parte în sensul opus.
Se pun mucenicii pe o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt și se acoperă ulterior cu o folie de prospețime pentru 20-25 de minute la dospit.
Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Se bat oul cu laptele, se ung mucenicii și se dau la cuptor pentru 16-18 minute pentru a se rumeni.
Citește și: Sfinții 40 de mucenici 2023. Tradiții și obiceiuri românești pentru sărbătoarea de pe 9 martie