Izvorul Tămăduirii este una dintre sărbătorile importante închinate Maicii Domnului. Anul acesta, Izvorul Tămăduirii pică pe data de 10 mai 2024, în prima vineri de după Paște, în Săptămâna Luminată. Această sărbătoare nu are dată fixă, ci depinde de ziua în care pică Paștele.

Iată informații interesante despre această sărbătoare, dar și tradiții există pentru această zi importantă.

Informații despre sărbătoarea Izvorului Tămăduirii

Această sărbătoare dedicată Maicii Domnului ne aduce aminte de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului.

Tradiția spune că un orb a primit vederea după ce s-a spălat cu apa sfințită dintr-un izvor din apropierea Constantinopolului. Omul orb a ajuns la izvor datorită împăratului Leon, neîncoronat încă, care a împlinit descoperirea făcută de Maica Domnului. Maica Domnului i-a spus acestuia că izvorul este aproape de el și tot ce trebuie să facă este să meargă prin pădure „și, luând cu mâini apa tulbure, potolește cu ea setea orbului și unge cu ea ochii lui cei întunecați”, conform crestinortodox.ro

izvorul tamaduirii

Izvorul Tămăduirii se sărbătorește pe data de 10 mai 2024.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citește și: Săptămâna Mare în 2024: Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi

După ce Leon a ajuns împărat, el a ridicat pe locul unde s-a petrecut minunea o biserică cu numele „Izvorul Tămăduirii”. În acest loc, el a primit vindecare de o boală grea. Împăratul Justinian a ridicat în semn de mulțumire o biserică mai mare.

Aceasta a fost ulterior distrusă, în anul 1453.

Izvorul Tămăduirii există și în zilele noastre, iar creștinii care merg la Istanbul (numele nou al cetății Constantinopolului), se pot ruga și se pot închina în acest locaș de cult.

Tradiții și obiceiuri pentru ziua în care celebrăm Izvorul Tămăduirii

În ziua sărbătorii Izvorului Tămăduirii, creștinii merg la biserică la Sfânta Liturghie și participă la sfințirea apei (slujva Agheasmei Mici), pe care o pot bea pe tot parcursul anului.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Cu Agheasma de la Izvorul Tămăduirii se pot stropi pereții caselor, animalele din gospodării și pământurile în această zi de sărbătoare.

Preoții sfințesc izvoarele, fântânile și stropesc casele, dar și pe credincioși cu Agheasma Mică, conform wowbiz.ro

Se spune că dacă stropim cu apa sfințită de la Izvorul Tămăduirii grădinile și livezile, anul va fi unul rodnic.

Este bine ca credincioșii să bea agheasma, chiar și dacă nu am mâncat, dis-de-dimineață.

De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli şi a tămăduit diferite răni şi suferinţe.

agheasma mica

Agheasma Mică poate fi consumată de creștini pe tot parcursul anului.

[Sursa foto: realitatea.net]

Citește și: Tradiții de Sf. Gheorghe în 2024: Ce nu este bine să faci în această zi sfântă?

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

La slujba de sfințire, preoții îi stropesc pe creștini cu apa sfântă și cântă următorul cântec: „Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvântează moştenirea Ta, biruinţa binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte, şi cu crucea Ta, păzeşte pe poporul Tău”. Se spune că acesta ar avea rol purificator, iar relele ar fi alungate cu ajutorul său.

Tradiția spune că bolnavii care beau Agheasma Mică de dimineață, înainte de a mânca, se însănătoșesc.

Mai există o tradiție numită „înfrățitul” care este un legământ între băieți sau un legământ între fete. Scopul acestuia este ajutorul reciproc. Această tradiție poate fi împlinită și de persoanele mai înaintate în vârstă, după care își vor spune surate, veri, verișoare, fârtați, iar apoi se vor comporta de parcă ar fi rude. Este evidențiată „legătura până la moarte”.

Se spune că apa sfințită va proteja recoltele de grindina care ar putea cădea.

Este recomandat ca în această zi de sărbătoare, creștinii să se roage în biserici care poartă numele acestei sărbători.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si