Sfântul Valentin este unul dintre cei mai cunoscuți sfinți în Calendarul ortodox. Biserica Ortodoxă îl sărbătorește an de an, dar puțini sunt cei care știu data exactă la care are loc celebrarea lui.

Iată pe ce dată este sărbătorit Sfântul Valentin în anul 2024, de fapt.

Pe ce dată este sărbătorit Sfântul Valentin în 2024?

Anual, Sfântul Valentin este sărbătorit pe data de 30 iulie.

El s-a născut în anul 175 la Intermna (Terni, în regiunea Umbria din Italia). El a fost numit preot de către Sfântul Felician de Foligno și Episcop de Interamna de către Papa Victor I, în anul 197.

El este văzut ca un remarcabil propagator al Evangheliei, un făcător de minuni și un vindecător. Acest sfânt a fost foarte iubit de către credincioșii lui. El este cel care l-a vindecat pe fratele tribunului roman, Frontanus, de o boală nemiloasă pe care acesta o avea. 

Citește și: VIDEO- Cadouri inedite de Valentine's Day. Ce își doresc femeile în această zi specială?

Atunci când s-a îmbolnăvit Cherimon, fiul filosofului Craton, acesta l-a chemat pe Episcopul Valentin la Roman. Cherimon se lupta cu o boală grea care i-a făcut trupul de nerecunoscut. După o noapte petrecută în rugăciune de Sf. Valentin, Cherimon s-a vindecat complet.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Se spune că în plină zi de sărbătoare, acest sfânt îi binecuvântează pe credincioșii români, iar o parte din moaștele sale sunt depuse în Biserica Delea Nouă din București, conform crestinortodox.ro

sfantul valentin

Sfântul Valentin nu este sărbătorit pe data de 14 februarie, ci pe data de 30 iulie 2024.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Care este legătura Sfântului Valentin cu Valentine's Day?

Pentru unii oameni poate părea greu de crezut, dar între Sfântul Valentin și Valentine's Day nu este nicio legătură.

De fapt, oamenii au asociat de-a lungul vremurilor sărbătoarea Sfântului Valentin cu ziua îndrăgostiților și de aici vine, de fapt, această confuzie.

Chiar dacă se spune că ziua de 14 februarie este dedicată unui „Sfânt Valentin”, Calendarul ortodox nu recunoaște niciun sfânt cu acest nume care să fie sărbătorit la această dată. În realitate, pe data de 14 februarie sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Auxenție, Maron și Avraam.

Comparând sărbătoarea Sfântului Valentin cu sărbătoarea occidentală Valentine's Day, aflăm că în realitate „sărbătoarea Sfântului Valentin” nu este o sărbătoare cu fundament ortodox, ci este mai mult o sărbătoare comercială.

valentine's day

Pe data de 14 februarie, când are loc Valentine's day, sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Auxenție, Maron și Avraam. 

[Sursa foto: Wikipedia]

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea a suferit un grav accident! Fosta concurentă ”Bravo, ai stil!” desfigurată: ”Am intrat frontal într-un TIR”- radioimpuls.ro

Citește și: Calendar ortodox februarie 202 4: Cele mai importante sărbători cu cruce roșie și cruce neagră

Numele de Valentin sau Valentina este de origine latină, iar conform sursei citate anterior, acesta este explicat prin participiul verbului „valere” care se traduce prin „ a fi puternic”, „a fi sănătos”.

În calendarul Bisericii Ortodoxe se întâlnesc mai mulți sfinți cu numele „Valentin”.

Printre ei se numără:

  • Sfântul Mucenic Valentin (preotul din Roma) care a murit în jurul anului 268- este celebrat pe 6 iulie
  • Sfântul Mucenic Valentin (episcopul de Terni) menționat anterior- este celebrat pe 30 iulie
  • Sfântul Mucenic Valens (Valent) diaconul, originar din localitatea Elia din Ierusalim- sărbătorit la data de 16 februarie

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si