Pe ce dată se sărbătorește Sfântul Valentin în 2024?
Sfântul Valentin este un sfânt important și cunoscut în Calendarul ortodox. Iată pe ce dată sărbătorim Sfântul Valentin în anul 2024.
Sfântul Valentin este unul dintre cei mai cunoscuți sfinți în Calendarul ortodox. Biserica Ortodoxă îl sărbătorește an de an, dar puțini sunt cei care știu data exactă la care are loc celebrarea lui.
Iată pe ce dată este sărbătorit Sfântul Valentin în anul 2024, de fapt.
Anual, Sfântul Valentin este sărbătorit pe data de 30 iulie.
El este văzut ca un remarcabil propagator al Evangheliei, un făcător de minuni și un vindecător. Acest sfânt a fost foarte iubit de către credincioșii lui. El este cel care l-a vindecat pe fratele tribunului roman, Frontanus, de o boală nemiloasă pe care acesta o avea.
Citește și: VIDEO- Cadouri inedite de Valentine's Day. Ce își doresc femeile în această zi specială?
Atunci când s-a îmbolnăvit Cherimon, fiul filosofului Craton, acesta l-a chemat pe Episcopul Valentin la Roman. Cherimon se lupta cu o boală grea care i-a făcut trupul de nerecunoscut. După o noapte petrecută în rugăciune de Sf. Valentin, Cherimon s-a vindecat complet.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Se spune că în plină zi de sărbătoare, acest sfânt îi binecuvântează pe credincioșii români, iar o parte din moaștele sale sunt depuse în Biserica Delea Nouă din București, conform crestinortodox.ro
Pentru unii oameni poate părea greu de crezut, dar între Sfântul Valentin și Valentine's Day nu este nicio legătură. De fapt, oamenii au asociat de-a lungul vremurilor sărbătoarea Sfântului Valentin cu ziua îndrăgostiților și de aici vine, de fapt, această confuzie.
Chiar dacă se spune că ziua de 14 februarie este dedicată unui „Sfânt Valentin”, Calendarul ortodox nu recunoaște niciun sfânt cu acest nume care să fie sărbătorit la această dată. În realitate, pe data de 14 februarie sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Auxenție, Maron și Avraam.
Comparând sărbătoarea Sfântului Valentin cu sărbătoarea occidentală Valentine's Day, aflăm că în realitate „sărbătoarea Sfântului Valentin” nu este o sărbătoare cu fundament ortodox, ci este mai mult o sărbătoare comercială.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citește și: Calendar ortodox februarie 202 4: Cele mai importante sărbători cu cruce roșie și cruce neagră
Numele de Valentin sau Valentina este de origine latină, iar conform sursei citate anterior, acesta este explicat prin participiul verbului „valere” care se traduce prin „ a fi puternic”, „a fi sănătos”.
În calendarul Bisericii Ortodoxe se întâlnesc mai mulți sfinți cu numele „Valentin”. Printre ei se numără: