Ziua Crucii, numită și sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, este sărbătorită pe data de 14 septembrie în fiecare an. Cu ocazia acestei zile, ne aducem aminte de patimile și moartea Mântuitorului pe Golgota. Creștinii trebuie să știe că în această zi se ține post aspru. 

Ziua Crucii marchează aflarea Crucii pe care a fost răstignit Iisus Hristos și înălțarea ei în fața poporului, pe 14 septembrie 335, dar și aducerea Sfintei Cruci de la perșii păgâni în anul 629, care a fost depusă la loc de cinste în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, conform crestinortodox.ro

Totuși, Ziua Crucii este și momentul care vestește sfârșitul verii și începutul toamnei. Iată câteva informații interesante despre această sărbătoare.

Tradiții și obiceiuri pentru 14 septembrie, când este sărbătorită Ziua Crucii în calendarul ortodox

De Ziua Crucii se strâng ultimele plante de leac cum ar fi boz, micșunele, mătrăgună și năvalnic. Acestea sunt duse, alături de buchete de flori și busuioc, la biserică pentru a fi puse în jurul crucii și ulterior pentru a fi sfințite. Plantele sunt apoi păstrate în casă la icoane sau în locuri ferite și sunt folosite pentru vindecarea bolilor sau pentru farmecele de dragoste.

inaltarea sfintei cruci ziua crucii

Ziua Crucii este celebrată pe 14 septembrie în fiecare an, conform Calendarului ortodox.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citește și: Calendar ortodox pentru iunie 2024: Principalele sărbători cu cruce roșie și cruce neagră

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: „Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:- wowbiz.ro

Se spune că în această zi florile se plâng una alteia pentru că se usucă și mor. În tradiția populară, florile care înfloreau după Ziua Crucii, cum ar fi brândușa de toamnă, erau denumite flori ale morților.

Conform tradiției, busuiocul sfințit de Ziua Crucii se punea în vasele de apă ale păsărilor pentru a le feri de boli și în apa cu care fetele se spălau pe cap pentru a nu le cădea părul, dar și în streșinile caselor, pentru a le feri de toate relele, conform sursei citate anterior.

În trecut, de Ziua Crucii, în Bucovina se săvârșeau acte ritualice cu scop fertilizator. Oamenii obișnuiau să atârne în ramurile pomilor care nu aveau rod vițe de castraveți și cruci de busuioc sfințit. Ei credeau că așa vor avea roade bogate în toamna ce urma.

Sfânta Cruce este sărbătorită în mai multe zile din an

În calendarul ortodox regăsim mai multe zile închinate Sfintei Cruci. Iată care sunt acestea:

  • 1 august- Scoaterea Cinstitului lemn al cinstitei și de viață făcătoarei Cruci 
  • 7 mai- Arătarea semnului Sfintei Cruci Împăratului Constantin 
  • Duminica a treia din Postul Paștilor
  • Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci și Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci
  • Două zile pe săptămână, miercurea și vinerea sunt dedicate cinstirii Sfintei Cruci

Citește și: Când începe postul Sfinților Petru și Pavel în 2024 și câte zile va dura?

rugaciune

Vezi ce rugăciune este bine să rostești în Ziua Crucii, pe 14 septembrie 2024.

[Sursa foto: Facebook]

Rugăciunea Sfintei Cruci pe care este bine să o rostești pe 14 septembrie 2024

„Să învie Dumnezeu și să se risipească vrăjmașii Lui și să fugă de la fața Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară, cum piere fumul, cum se topește ceara de fața focului, așa să piară diavolii de la fața celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii și zic cu veselie.

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul pare un vis urât care nu se mai termină”- radioimpuls.ro

Bucură-te, Preacinstita și de viață purtătoare Cruce a Domnului, care alungi pe diavoli cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului nostru Iisus Hristos, și S-a pogorât la iad și a călcat puterea diavolului și te-a dăruit nouă pe tine, Cinstita Crucea Sa, spre alungarea a tot pizmașul.

Îngrădește-mă, acoperă-mă și mă păzește, Doamne, cu puterea Cinstitei și de viață purtătoarei Tale Cruci, depărtând de la mine tot răul!

În mâinile Tale, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul meu, Îți încredințez sufletul meu, păzește-mă, binecuvântează-mă, miluiește-mă după mare mila Ta și după mulțimea îndurărilor Tale și viață veșnică îmi dăruiește. Amin (de trei ori).” (sursă: condoleante.ro)


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si