Ziua Eroilor este, de fapt, sărbătoarea Înălțării Domnului. Este o sărbătoare deosebit de importantă, iar în ziua Înălțării este comemorată înălțarea la cer a Mântuitorului, la 40 de zile după Învierea Domnului.

Ziua Eroilor sau Înălțarea Domnului este sărbătorită pe data de 13 iunie în anul 2024 în Calendarul ortodox. Iată ce semnificație are această zi și ce tradiții există pentru această mare sărbătoare.

Ce semnifică Ziua Eroilor sau Înălțarea Domnului?

Sărbătoarea Înălțării Domnului semnifică ridicarea la ceruri a lui Iisus Hristos de pe Muntele Măslinilor. Aceasta se mai numește și „Ispas”, de la personajul mitic care ar fi asistat la Înălțarea Domnului și ridicarea sufletelor celor decedați către ceruri. Încă de la Paște și până în ziua Înălțării Domnului la ceruri, creștinii se salută cu „Hristos a Înviat!”/„Adevărat a Înviat”, iar din ziua Înălțării și până la Rusalii, ei se salută cu „Hristos s-a înălțat!”/„Adevărat că s-a înălțat!”.

inaltarea domnului

Înălțarea Domnului mai este cunoscută și ca Ziua Eroilor.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citește și: Pe ce dată se sărbătorește Ziua Crucii în 2024?

Sărbătoarea Înălțării Domnului se mai numește și Ziua Eroilor, deoarece Biserica Ortodoxă Română a rânduit ca în această zi importantă să fie pomeniți eroii și ostașii care și-au dat viața pe câmpul de luptă sau pentru apărarea credinței ortodoxe. 

În această zi, după Liturghie, sunt oficiate slujbele de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirile și monumentele închinate eroilor.

Ulterior, se trag clopotele tuturor bisericilor ca recunoștință față de eroii care și-au dat viața pentru popor, credință și țară, conform condoleante.ro

Tradiții și superstiții în Ziua Eroilor (Înălțarea Domnului)

În ziua Înălțării Domnului, gospodinele vopsesc ouăle roșii și le dau de pomană. Aceasta ar fi și ultima zi în care se mai pot mânca ouă roșii.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: „Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:- wowbiz.ro

Este bine să se facă pomeni și să se împartă pentru sufletele celor decedați. Printre alimentele care se dau de pomană trebuie să se regăsească ceapă verde, brânză, pâine caldă și rachiu.

branza

Iată ce se dă de pomană de Ziua Eroilor, conform tradițiilor.

[Sursa foto: Freepik]

În unele zone din România, creștinii obișnuiesc să ducă la biserică frunze de nuc ca simbol al frunzelor pe care Iisus le-ar fi purtat atunci când s-a Înălțat la ceruri. Frunzele sunt ulterior sfințite și păstrate în case.

În această zi se sfințesc plantele de leac cum ar fi leușteanul, alunul sau paltinul. Unii oameni obișnuiesc să se lovească cu leuștean pe corp în ziua Înălțării Domnului pentru a fi sănătoși tot anul. 

Gospodarii obișnuiesc ca în această zi să împodobească ferestrele casei cu frunze de leuștean pentru a fi feriți de pagube și boli pe tot parcursul anului. 

Citește și: Calendar ortodox pentru iunie 2024: Principalele sărbători cu cruce roșie și cruce neagră

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul pare un vis urât care nu se mai termină”- radioimpuls.ro

În unele zone din țară, de Înălțarea Domnului, tinerii merg la pădure și adună frunze de alune pe care ulterior le folosesc împotriva bolilor.

Este strict interzis femeilor să calce sau să spele rufele.

Gospodinele nu au voie nici să coasă și nici să facă treburi prin gospodărie.

O altă tradiție de Înălțare existentă în România spune că în această zi, tinerii merg la pădure pentru a aduna frunze de alune, folosite apoi ca plante tămăduitoare împotriva bolilor.

O credință veche spune că cei care mor în această zi vor ajunge direct în Rai.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si