Alegerile prezidențiale din SUA din 2024 vor avea loc pe data de 5 noiembrie. Cetățenii americani vor alege un președinte și un vicepreședinte pentru un mandat de patru ani.

Acesta va fi al 60-a scrutin prezidențial din istoria Statelor Unite.

Ce prevede Constituția SUA?

Constituția Statelor Unite (Articolul 2) precizează că o persoană poate să devină președinte al SUA dacă este cetățean natural al Statelor Unite⁠, să aibă minimum 35 de ani și să fi fost rezident al SUA de cel puțin 14 ani.

În SUA, puterea executivă este deținută de Președinte și Vicepreședinte. Puterea executivă va fi încredințată unui președinte al Statelor Unite ale Americii. Președintele va fi comandantul suprem al armatei și al marinei, va putea încheia tratate cu avizul și consimțământul Senatului, dacă cel puțin două treimi din senatorii prezenți își vor da acordul.

De asemenea, al 22-lea Amendament interzice oricărei persoane să fie aleasă președinte pentru mai mult de două mandate. 

Alegerile generale din noiembrie sunt alegeri indirecte. Mai exact, alegătorii votează pentru o listă de membri ai Colegiului Electoral. După aceea, acești alegători aleg direct președintele și vicepreședintele.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Votul nu mai atrage pe nimeni. Apetitul cetățenilor pentru urne a scăzut la cele mai mici cote din istorie

Înainte de alegerile generale, partidele își vor alege candidații la convențiile de nominalizare. Delegații la aceste convenții vor fi aleși de alegători în caucus-uri (o întâlnire a susținătorilor sau a membrilor unui partid sau mișcare politică specifică) la nivel de stat și în alegerile primare. 

Joe Biden

Președintele SUA Joe Biden

[Sursa foto: Profimedia]

Alegerile prezidențiale din SUA în 2024: Donald Trump vs. Joe Biden

Un sondaj realizat de Reuters/Ipsos și publicat în ianuarie 2024 arată că Donald Trump și-a mărit dramatic avansul față de Joe Biden în cursa electorală pentru Casa Albă. 

Sondajul a fost efectuat la nivel național în Statele Unite și cuprinde părerile a 1.250 de americani cu drept de vot. 

Donald Trump conduce în acest sondaj cu 40% din intențiile de vot, în timp ce Joe Biden deține 34% din opțiunile de vot. Restul respondenților s-au declarat indeciși.

donald trump

Alegeri prezidențiale SUA 2024: Donald Trump 

[Sursa foto: Profimedia]

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Citește și: Donald Trump și Kanye West, întâlnire de gradul 0 la cină! Ce a putut spune fostul președinte american despre artist, după ce au stat la aceeași masă: „Un bărbat cu probleme grave”

Pe de altă parte, statele Colorado și Maine au decis că Donald Trump nu este eligibil să dețină o funcție, fiind așadar este descalificat de la apariția pe buletinul de vot. Motivul în reprezintă rolul pe care l-a avut în atacul din 6 ianuarie 2021 la Capitoliu. Însă, deciziile finale sunt amânate până la pronunțarea recursului.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si