În zilele care au urmat fugii Nadiei, pe masa Departamentului Securităţii Statului au început să se adune rapoarte care evidenţiau faptul că numeroase instituţii de presă occidentale punctau faptul că Nadia Comăneci nu ar fi fost de origine română, ci maghiară. Aceste note se gasesc în dosarul Nadiei de la CNSAS şi sunt singurele referinţe legate de fuga ei din ţară. Întrucât pe 16 decembrie 1989, la Timişoara, izbucnea Revoluţia Română, oamenii Securităţii nu au mai avut timp să aprofundeze subiectul plecării Nadiei şi să mai adune la dosar şi alte dovezi.

Citeste si: Mama Nadiei Comăneci a fost tachinată de un pervers! Vezi cum a răspuns Ştefania Comăneci la obrăznicia bărbatului!

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

Astfel, din rapoartele Securităţii rezultă că în decembrie 1989, ziarele suedeze Dagens Nyheter şi Svenska Dagbladet, precum şi alte posturi de radio şi tv din Suedia, menţionau "originea maghiară" a Nadiei, despre care scriau că se numeşte "Ilona Kemenes". Pe 28 noiembrie 1989, Radio Kosshut din Budapesta anunţa că sportiva de etnie maghiară Anna Kemenes a fugit din România: "Nadia Comăneci adică Nadia Kemenes, se află la Ambasada SUA din Berna, de unde va emigra în Statele Unite (…)".

Citeste si: Soțul Nadiei Comăneci a împlinit 61 de ani! Fosta mare gimnastă a apărut la petrecere într-o rochie sexy! FOTO

Radio Europa Liberă a prezentat ştirea despre fuga Nadiei în dimineaţa zilei de 28 noiembrie. Ştirea a fost citită de redactorul de sport al postului, Mihai Rusu, care în noiembrie 2019 îşi amintea perfect ziua respectivă: "Când am ajuns la birou, redactorul-şef a venit direct la mine şi mi-a zis: «Vezi că te aşteaptă o ştire grea.

Te rog pe tine s-o citeşti». Am alergat curios în birou şi m-am repezit la ştire. Era o depeşă venită pe o agenţie germană de presă care anunţa că Nadia a fugit din România trecând graniţa româno-maghiară. Ţin minte că în textul depeşei era menţionat faptul că în momentul când a intrat în contact cu autorităţile locale, Nadia ar fi precizat că este etnic maghiar. Am păstrat depeşa ca amintire", spune Mihai Rusu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si