Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Pelerinaj la moaștele Sfintei Parascheva 2020. Credincioşii: COVID nu stă pe moaște

Pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva din Iaşi ar fi trebuit să înceapă. Deşi autorităţile au anunţat că procesiunea din acest an se anulează, pelerinii spun că "COVID-ul nu stă pe moaște".

Iulian Ciurea,

Pelerinaj Sf. Parascheva 2020

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

De Sfânta Parascheva 2020, ca să evite tradiționala aglomerație de hram, sute de pelerini așteptau- la ora amiezii- să intre în catedrală, unde se află racla cu moaște. Cei mai mulți nu poartă mască, deși capitala Moldovei e după București, ca număr de îmbolnăviri.

Pelerinajul din 2020 la Sfanta Parascheva a fost anulat

Pentru prima dată în ultimii 50 de ani pelerinajul de Sfânta Parascheva a fost anulat. Mai mult decât atât, preoții au decis să limiteze la o singură zi întreaga sărbătoare.

Autoritățile județene au interzis accesul oamenilor care nu locuiesc în municipiu în apropiera raclei.

În 2020, pe 14 octombrie, este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Parascheva. 

Sfanta Cuvioasa Parascheva este cinstita ca fiind aducatoare de ploi manoase, imbelsugatoare de roade bune, veselitoarea plugarilor. Ca ocrotitoare a apelor, chipul ei aparea adesea langa rauri sau fantani, iar apa respectiva devenea tamaduitoare. Din acest motiv exista obiceiul in unele locuri sa se aseze icoana Sfintei Parascheva langa fantani si izvoare.

Ziua Sfintei Parascheva este si zi de pomenire a celor trecuti in „Lumea Neintoarcerii”. Este momentul cand se dau de pomana paine din graul nou si must.

Pelerini la Sfanta Parascheva 2020 nu se sperie de COVID

De ce, ne spune Viorica- o constănțeancă de 67 de ani care a venit la Iași cu o cursă de ocazie.

"Infecția nu se atinge de icoane, de cruce, de împărtășanie, de racle, de sfinți, n-are de-a face.

Virusul este îngăduit de Dumnezeu pentru păcatele noastre, atât", susține femeia, care a venit la moaştere Sf Parascheva de la Iaşi. 

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Noi reguli privind răspândirea coronavirusului la Cluj. Ce sunt locuitorii obligați să respecte

Pelerinaj Sf. Parascheva 2020 [Sursa foto: ReporterIS]

Pe Vasilica, lumea multă adunată la un loc n-o sperie. Masca de protecție o apără de amendă, iar de boală, doar Dumnezeu.
"Nuu, dar la Sfintele moaște nu se îmbolnăvește doamnă!+ La Sfintele Moaște se dau vindecări, nicidecum boală. Dar eu cred că se vindeca cel care venea sau virusul dispărea, nici vorbă. Nu mi-am pus problema și nu mi-o pun așa", crede Vasilica.

Cu 3 zile înainte de procesiunea de la Sfânta Paracheva 2020, înalții prelați ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pun mai presus de știință, credința. Preoții spun că cine se roagă sincer, se bucură de protecție divină în ciuda pericolului și cine nu, mai bine se abține de la sărutarea moaștelor.

Reprezentanții bisericii, convinși și ei că pelerinii de la Sfânta Parascheva nu pot lua COVID de pe moaște

"Niciodată și iată că avem 2000 de ani de creștinism, sfintele moaște, sfintele taine, împărtășania, nu au fost un pericol, ci dimpotrivă, izvor de vindecare, de mângâiere, de întărire. Pe de altă parte, când spun asta, spun că sfințenia nu este molipsitoare, adică a atinge mecanic, cu atitudine superstițioasă nu ajută dacă nu este dublat și de o credință care apoi să se vădească și în fapte bune", pretind reprezentanții Bisericii.

Citeste si: Restaurante închise în 16 localităţi în care a crescut numărul persoanelor cu COVID- 19

"Nu mă tem, atât timp cât e sfântă, deci pot să iau și sfânta împărtășanie după cineva care e bolnav și nu mi-e frică, beau din lingurița din care a băut, atât timp cât e credință nu mi-e frică", spun pelerinii la moaște.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

La ora la care pelerinii declarau că sunt imuni la boală, autoritățile locale decideau soarta orașului: restaurantele, cafenelele și sălile cu jocuri de noroc se închid de mâine până pe 12 octombrie! Hotărârea a fost luată după ce Spitalul de Infecțioase din Iași s-a umplut până la refuz cu bolnavi de COVID, iar ministrul a cerut, prin ordin, să fie găsite locuri în alte spitale. Chiar și-așa, pelerinajul la moaste nu va fi anulat. Primarul vine- în schimb- cu o recomandare.

Citeste si: VIDEO- Coronavirus, contaminări în familie. Situații ciudate

- Clar, se pupă sau nu racla?

- Din punctul meu de vedere, nu recomand nimănui să facă acest lucru și e clar că nu se va întâmpla lucrul acesta iar cine o va face, probabil va fi reținut să nu se întâmple în cadrul Mitropoliei, spune primarul Mihai Chirica.

Pe 9 octombrie, la Iași, vor sosi și pelerini de la Voluntari, cel mai probabil cu un alai de autocare puse la dispoziție de primarul Florentin Pandele. Anul acesta, nu vor avea unde să staționeze pentru că primăria a anunțat că nu va mai pune la dispoziție locuri de parcare.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI