Pensiile cresc în 2024, în două trepte, cu 13,8% în ianuarie 2024, iar de la 1 septembrie 2024 au loc noi majorări, diferențiate în funcție de fiecare caz în parte.

Legea pensiilor care conține aceste majorări a fost publicată miercuri, 6 decembrie, în Monitorul Oficial.

Citește și: Vești bune pentru pensionari! Când urmează să primească românii primele pensii majorate. Anunțul făcut de șeful Casei Naționale de Pensii

Noua lege a pensiiilor nu conține însă nicio referire la indemnizațiile sociale (cunoscute și sub denumirea de pensie minimă, deși formularea nu este corectă).

În prezent, această indemnizație socială acordată pensionarilor are valoarea de 1.125 lei, iar Guvernul include creșterea cu 13,8% într-un proiect de OUG. 

Pensia minimă va crește și ea de la 1 ianuarie 2023

"Începând cu data de 1 ianuarie 2024, indemnizaţia socială pentru pensionari va avea valoarea de 1.281 lei", se arată în proiectul de Ordonanță de Urgență prezentat de presa centrală, dar care nu a fost încă lansat în dezbatere publică.

Pensia minimă  va crește de la 1 ianuarie 2024 cu același procentaj de 13,8% ca în cazul tuturor  pensiilor, cu toate că este o indemnizație socială care se acordă în baza legislației de ajutor social.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro

Anunțul a fost făcut încă din noiembrie de șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, care a oferit și exemple de creșteri de peste 100% a pensiei minime.

Și ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit atunci despre faptul că noua lege a pensiilor diminuează "o inechitate importantă, și anume cea cu privire la indemnizația minimă socială". 

Pensia minimă, creștere cu 5 lei pe zi

Pensia minimă va crește 156 de lei de la 1 ianuarie 2024, ceea ce înseamnă că pensionarii vor primit în plus doar 5 lei pe zi.

"De la 1 ianuarie, indemnizația socială va crește și va avea același mecanism de creștere precum valoarea punctului de pensie, pentru că ne dorim ca această indemnizație socială să crească tot cu de 13,8%, ajungând la valoarea de 1.281 de lei", a declarat Daniel Baciu.

Pensia minimă, creștere de 5,3 lei pe zi 

Pensia minimă, creștere de 5,3 lei pe zi 

Cum se majorează pensia minimă din 2024 după noua lege a pensiilor

Noua lege a pensiilor, apărută ieri în Monitorul Oficial, va intra în vigoare de la 1 septembrie 2024, cu câteva excepții, între care și majorarea punctului de pensie de la 1 ianuarie.

Pensionarii cu stagiu mic de cotizare, care sunt încadrați în indemnizația socială, nu beneficiază de majorarea pensiei de la 1 septembrie pentru că "având doar 15 ani cotizați, nu se mai încadrează în punctajul suplimentar, care se acordă de la 25 de ani plus", a explicat Daniel Baciu

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Val de aer polar în România. A nins și s-a depus strat consistent de zăpadă. Imagini din Brașov, Cluj, Neamț- antena3.ro

În schimb, vor fi pensionari care acum au pensia minimă de 1.125 lei care vor ajunge de la 1 septembrie să primească în mână 2.340 lei.

Va fi o creștere de 112,14%, după cum a arătat șeful Casei de Pensii pe cazul unui bărbat încadrat cu indemnizația socială.

Acest pensionar a fost plătit cu salariul minim, deși a lucrat 36 de ani. Totuși, în acest caz, pensia se va dubla.

"În cazul unui alt pensionar, care se încadrează tot la indemnizația socială, cu 36 de ani de muncă, dar cu o pensie foarte mică, deoarece a lucrat pe un salariu minim, pensia aproape i se va dubla, pentru că beneficiază de acel bonus de puncte suplimentare, pentru că, față de primul exemplu, stagiul de cotizare contează foarte mult", a explicat președintele Casei de Pensii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si