Pensia minimă se recalculează de la 1 ianuarie 2024. Cine va primi peste 50% în plus la pensie
Pensii mai mari în 2024, după ce noua lege a pensiilor urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Trecută prin Parlament în urmă cu patru ani, Legea 127/2019 are drept termen de transpunerea în realitate data de 1 ianuarie 2024. Asociațiile de pensionari din țară somează Guvernul Ciolacu să nu amâne intrarea în vigoare a legii care ar ajuta sute de mii de pensionari cu venituri mici și foarte mici în prezent.
Author: Sorin Negru vineri 22 septembrie 2023 , 18:13
Pensia minimă se recalculează de la 1 ianuarie 2024, potrivit noii Legi 127/2019 care urmează să intre în vigoare din prima zi a anului viitor.
Noua formulă de calcul a pensiei minime se va raporta la procentajul de 40%, respectiv 45% din salariul minim brut pe economie și va crește în funcție de stagiul de cotizare.
Cum salariul minim pe economie va fi din octombrie 3.300 lei, înseamnă că pensia minimă va porni de la valoarea de 1.320 lei (respectiv 40% din salariul minim).
Creștere de minim 17,3% pentru pensia minimă, potrivit Legii 127/2019
În prezent, pensia socială minim garantată în România este de 1.125 lei. Creșterea ar urma să fie de minim 17,3%.
Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent- indemnizaţie socială), a fost în trimestrul II 2023 de 1,147 milioane persoane, conform datelor Institutului Național de Statistică.
Pensia minimă crește de la 1 ianuarie 2024- noua formulă de calcul
Ce spune Legea 127/2019 cu privire la noua formulă de calcul a pensiei minime? La articolul 91 din legea care urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie se precizează:
(1) Începând cu data intrării în vigoare a prevederilor prezentei legi, pentru pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul în România, se instituie pensia minimă, în funcție de stagiul de cotizare realizat .
(2) Pensia minimă se stabilește în procente, minim și maxim, din salariul minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de stagiul de cotizare realizat, astfel: procentul minim este de 45%, aferent stagiului minim de cotizare, la care se adaugă câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, fără a depăși procentul maxim de 75%.
(3) Pensia minimă se acordă pensionarilor în situația în care cuantumul pensiei, cuvenit sau aflat în plată, are o valoare mai mică decât cuantumul pensiei minime calculat conform alin. (2).
(4) În situația persoanelor care beneficiază, prin cumul, de una din categoriile de pensie prevăzute la art. 46 alin. (1), de pensie din sisteme neintegrate sistemului public de pensii, ori de pensie din alte state, pensia minimă se acordă în situația în care suma cuantumurilor tuturor acestor venituri nu depășește cuantumul pensiei minime calculat conform alin.
(2).
(5) În situația pensionarilor care au realizat stagiu de cotizare cuprins între 10 și 15 ani, pensia minimă se stabilește în funcție de stagiul de cotizare realizat, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, la care se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani și 14 ani inclusiv.
(6) În situația pensionarilor pentru limită de vârstă care au realizat stagiu de cotizare necesar deschiderii dreptului la pensie prevăzut de legislația anterioară intrării în vigoare a prezentei legi, mai mic de 10 ani, în condiții de handicap, precum și ca nevăzător, pensia minimă se stabilește într-un procent de 40% din salariul minim brut pe țară garantat în plată.
(7) Diferența dintre cuantumul pensiei minime și cuantumul pensiei stabilite potrivit art.
85 alin. (1) se suportă din bugetul de stat.
Cine sunt românii care ar putea primi în 2024 pensii cu peste 50% mai mari
În momentul de față, sunt 174.000 de pensionari agricultori care au o pensie pensia medie era de doar 803 lei!
Potrivit INS, 110.000 persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 64,8% din totalul acestora, au primit totuși pensia socială minim garantată.
Dar restul de 64.000 de pensionari agricultori sunt plătiți sub pensia minimă, adică încasează doar 800 de lei. Dacă se va recalcula pensia minimă de la 1 ianuarie 2024, pensia acestor agricultori va crește cu peste 50 de procente.
Ce spune legea 127/2019 despre pensiile agricultorilor
(1) Pensiile stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001, devenite pensii conform prevederilor art. 157 alin. (1), se recalculează, din oficiu, în conformitate cu prevederile prezentei legi, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi. (2) În situația în care cuantumul pensiei rezultat ca urmare a aplicării prevederilor alin. (1) este mai mic decât cel prevăzut la art. 91 se acordă cuantumul minim al pensiei. (3) Pensiile recalculate conform prevederilor alin. (1) și (2) se cuvin și se plătesc începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi.
Cu cât vor crește pensiile în 2024
Imediat după ce ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a spus că pensiile vor fi majorate cu minim 16 miliarde de lei din ianuarie 2024, ceea ce înseamnă cu o creștere medie de 14%, premierul Ciolacu a venit cu precizări surprinzătoare.
Pensii 2024. Marcel Ciolacu a precizat că majorările se vor face diferențiat, iar unii dintre pensionari vor primii pensii mărite și cu 30%.
Pensii 2024. "Este o lege în vigoare în care pensiile se indexează cu inflația din anul trecut. Am făcut o excepție anul trecut pentru că a fost o inflație mare raportată la inflația din anul anterior, de la 4% în comparație cu 13.5%.
Nu va încălca nimeni legile din România. Îmi doresc, ca și anul trecut, ca pensiile să se majoreze diferențiat, la unii cu poate 30%, la unii cu poate 5%, la unii cu 10%, în funcție de venit”, a declarat prim-ministrul României.