Pensii 2024. Pensionarii se simt din nou amăgiți de guvernanți, după ce premierul Marcel Ciolacu a anunțat că pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2024 cu rata inflației, însă recalcularea din noua lege a pensiilor nu se poate face în primele luni ale anului. 

Citește și: VIDEO. Veste bună pentru toți pensionarii! Cea mai mare creștere de pensii din ultimii 15 ani în ianuarie 2024

Noua lege a pensiilor a fost trimisă, în draft, la Comisia Europeană, dar chiar dacă ar fi adoptată în Parlament în următoarele săptămâni ea nu s-ar putea aplica de la 1 ianuarie. 

"Chiar dacă noi avem gata legea pe 1 ianuarie şi este promulgată, ea nu poate fi aplicată, pentru că e un întreg sistem de pus în aplicare. Deja se fac nişte simulări pe softuri în minister", a declarat premierul Ciolacu.  

Șeful Guvernului se va afla joi, 26 octombrie, la Bruxelles și va discuta tema pensiilor la Comisia Europeană.

Când va fi gata noua lege a pensiilor

Pentru noua lege a pensiilor, specialiștii de la Ministerul Muncii au lucrat pe trei variante.

Varianta acceptată de Comisia Europeană este cea mai apropiată de Legea 127/2019, care n-a apucat niciodată să producă efecte, fiind amânată an de an.

Prin modificările aduse legii, se corectează inechităţile, spun guvernanții, și s-au făcut paşi foarte importanţi şi în ceea ce priveşte procedura de reevaluare a pensiilor.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

"Eu îmi doresc, şi aşa am convenit şi cu Comisia, ca legea să fie promulgată la 1 ianuarie, ca pe urmă ministerul să aibă câteva luni ca să o poată pregăti să o pună în aplicare", a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Noua lege a pensiilor corectează inechitățile, promite Guvernul

Noua lege a pensiilor corectează inechitățile, promite Guvernul

[Sursa foto: Instagram]

Recalcularea se poate face în câteva zile, spune fostul ministru al Muncii

Fostul ministru al Muncii, Olguța Vasilescu, susţine că recalcularea celor 5 milioane de dosare se poate face într-o zi, în momentul în care va fi făcută evaluarea dosarelor.

"Înseamnă că toate dosarele sunt băgate în calculator şi în momentul în care se schimbă formula de calcul, din calculator, printr-o operaţie foarte simplă, se stabileşte pensia fiecărui cetăţean. În momentul în care se va decide că legea intră în vigoare, e nevoie cred de câteva zile ca să se poată recalcula toate pensiile, având în vedere că sunt pe calculator şi vor putea să primească imediat, chiar în luna următoare", a explicat Olguța Vasilescu.

Cât va fi punctul de pensie în 2024

Premierul Marcel Ciolacu a explicat că inechităţile se vor repara în noua lege a pensiilor, însă "de la 1 ianuarie toate pensiile se măresc cu 13,5 indicele de inflaţie".   

Punctul de pensie este în prezent la valoarea de 1.785 lei, iar după creșterea cu 13,5% din ianuarie 2024 va ajunge la 2.025 lei.

Este pentru prima dată când punctul de pensie depășește pragul de 2.000 lei, în condițiile în care trecerea la pragul de 1.000 de lei s-a făcut în iulie 2017, cu șase ani în urmă.

pensia minima Cât va fi punctul de pensie în 2024

Cât va fi punctul de pensie în 2024

[Sursa foto: Facebook]

Pensia minimă rămâne mică și în 2024

Pensia minimă va crește și ea, de la 1 ianuarie 2024, cu rata inflației deci va ajunge la valoarea de 1.276 lei.

În prezent, pensia minimă garantată de stat în România în 2023 (indemnizația socială pentru pensionari) este de 1.125 lei.  

După ce va intra în vigoare noua lege a pensiilor, se dorește ca pensia minimă să fie de 40-45% din salariul minim pe economie.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Întrebat cât ar urma să fie pensia minimă de la 1 ianuarie, premierul României a explicat că în primul rând se va ţine cont de o majorare a pensiei în acord cu indicele inflaţiei, conform legislaţiei în vigoare.

"Haideţi să avem un feedback întâi de la Comisie. Ce este cu certitudine, este faptul, ştiţi bine, avem legea cu inflaţia. Anul trecut s-a făcut o excepţie, pentru că era inflaţia... Anul acesta avem inflaţia cea mai mare în acel an, la fel, este o inflaţie medie de 13,5. De la 1 ianuarie toată lumea primeşte la fel", a declarat Ciolacu.

Ce poți cumpăra cu 1.276 lei

Din pensia minimă, românii își pot cumpăra mai multe alimente de bază precum: ouă, lactate, carne, ulei, legume, zahăr, făină, pâine, cartofi.

Citește și:  Pensii 2023. Care sunt județele cu cele mai mari pensii din România

Prețurile alimentelor de bază sunt variabile în funcție de marcă și de magazinul de unde sunt cumpărate. Nu poți cumpăra prea mult cu pensia minimă, fără a mai lua în calcul medicamente, întreținere, taxe.

 

  • Prețul  unei pâini albe  se situează între 3 și 10 lei
  • Prețul  laptelui (1L)  se situează între 5 și 10 lei
  • Prețul  unei sticle de ulei de floarea soarelui  se situează între 7 și 15 lei
  • Prețul  unui kilogram de zahăr  se situează între 11 și 14 lei
  • Prețul  unui kilogram de făină  se situează între 4 și 6 lei
  • Prețul  unui kilogram de cartofi  se situează între 3 și 5 lei pe kilogram

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si