Pensii 2023. Care sunt județele cu cele mai mari pensii din România
Pensiile ar putea crește din nou la începutul anului 2024, în ianuarie, după cum promite Guvernul Ciolacu. În ultimul an, pensia medie plătită din asigurările sociale a crescut în România cu aproximativ 14%, însă sunt diferențe majore între județele țării în ceea ce privește sumele primite în mână de pensionari.
Author: Sorin Negru joi 14 septembrie 2023 , 13:09
Pensii 2023. Pensia medie de asigurări sociale de stat a crescut de la valoarea de 1.852 de lei la mijlocul anului trecut până la valoarea de 2.109 lei, în trimestrul al doilea al anului 2023.
Pensii 2023. Care sunt județele cu cele mai mari pensii
Biroul național de statistică arată că decalajul dintre valoarea minimă şi cea maximă a pensiei medii din județele României este de peste 1.000 de lei!
Cele mai mari pensii din România se plătesc în momentul de faţă în judeţul Hunedoara- 2.668 lei, București- 2.544
lei și în judeţele Braşov şi Gorj- în Bucureşti şi 2.349 lei.
La capătul opus, se află pensionarii din județul Botoșani, cu pensia medie de 1.589 de lei, Vrancea- 1.600 lei și Giurgiu- 1.602 lei.
Veste bună despre pensiile din România. Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a anunțat marți, că fondul de pensii va crește de la anul cu aprox. 14 procente.
Pensii 2024. "Sunt bani pentru creşterea pensiilor, vor fi majorate cu minim 16 miliarde de lei.
În procente înseamnă că am luat în calcul o creştere a pensiilor cu aproximativ 14%, dar procentul final va fi anunţat de coaliţia de guvernare", a declarat Marcel Boloş marți.
Anunț despre creșterea pensiilor în ultimul an
Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari- de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc.- plătite de Casele de pensii) a fost de 2.108
lei, în creştere cu cu 0,3% faţă de primul trimestru din 2023.
Potrivit INS, pensia medie de asigurări sociale de stat s-a ridicat la valoarea de 2.005 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 50,4%, comparativ cu 52,8%, în trimestrul precedent.
Comparativ cu mijlocul anului trecut, pensia medie a crescut cu 13,87 procente.
Pensii 2024. Veste bună pentru pensionarii din România
Pensii 2024. Pensionarii au primit o veste bună după întorcerea premierului Marcel Ciolacu de la Bruxelles.
Comisia Europeană a aprobat ca majorarea pensiilor să fie posibilă fără a mai fi necesară încadrarea în procentul de 9,4% din PIB pentru cheltuieli.
Pensii 2024- Când va fi gata noua lege a pensiilor
Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, a afirmat recent că este nevoie de o nouă a lege a pensiilor pentru ca toate inechitățile din vechea lege să fie eliminate.
"Considerăm că este nevoie de o nouă lege a pensiilor şi a devenit o prioritate legislativă pentru grupurile reunite ale PSD şi pentru Ministerul Muncii din acest moment. Mi-aş dori o nouă lege a pensiilor care să intre în vigoare cu data de 1 ianuarie. Şi cei de la Comisie (Comisia Europeană- n.r.) şi noi ştim că sunt foarte multe inechităţi în vechea lege a pensiilor. În continuare avem pensii de 1.500 de lei, dar şi pensii de 30-40.000 de lei. Trebuie să intervenim, avem această obligaţie ca şi stat, ca să închidem cât mai mult din acest decalaj major", a declarat premierul Ciolacu.
Premierul a menţionat că s-a discutat despre pachetul care va fi cuprins într-o singură lege- legea de asumare a răspunderii în Parlament atât pe combaterea evaziunii, cât şi referitor la reformele din administraţia locală şi măsurile de încadrare într-un deficit mai mic decât anul trecut şi cu o perspectivă de a închide anul 2025 cu un deficit de 3%.